NOS NieuwsAangepast

Oeroud sterrenstelsel gelokaliseerd

Europese astronomen hebben een sterrenstelsel ontdekt dat met 13,1 miljard lichtjaar verder weg staat dan alle andere bekende stelsels. De ontdekking van stelsel UDFy-38135539 wordt beschreven in de nieuwste uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Het verste stelsel tot nu toe stond op een afstand van 12,9 miljard lichtjaar.

Oerknal

Astronomen zijn opgetogen over de ontdekking, omdat de grote afstand ook betekent dat het stelsel heel oud is. "We weten dat het heelal 13,7 miljard jaar geleden is ontstaan in de oerknal", legt hoogleraar Paul Groot uit. "Het begon heel gladjes, de verdeling van materiaal was evenredig. Maar wat we nu om ons zien zijn hele mooie sterrestelsels en planten zoals wij. We weten eigenlijk niet goed hoe en wanneer die gevormd zijn."

"Hiermee duwen we het steeds dichter tegen de oerknal aan. Het betekent dat je 'maar' 600 miljoen jaar nodig hebt om die sterren te maken."

Brokstukken

Volgens Groot is UDFy-38135539 anders dan de nieuwere sterrenstelsels. "Dit is een kleiner stelsel, het ziet er meer uit als brokstukken. Er zit meer gas in, omdat het nog niet allemaal is opgesoupeerd in sterren. Het vermoeden is dat een aantal van dit soort kleinere stelsels samenging om grotere te vormen, zoals onze Melkweg."

Het stelsel is ontdekt met behulp van de ruimtetelescoop Hubble. De vondst van het ruimtestelsel werd later bevestigd met behulp van de ESO-telescoop in Chili.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl