Getu Feleke is winnaar geworden van de 35ste editie van de marathon van Amsterdam. De Ethiopiër finishte in een tijd van 2.05.44 en verbeterde daarmee het parcoursrecord dat sinds vorig jaar op 2.06.18 stond.

Feleke sloeg zijn slag na 35 kilometer door langzaam maar zeker weg te sluipen uit de groep met de favorieten. Alleen Wilson Chebet leek te kunnen volgen, maar even later moest ook hij passen.

De Keniaanse debutant mag echter met een tijd van 2.06.11 eveneens terugkijken op een geweldige race. Ook hij bleef onder het oude parcoursrecord.

De 23-jarige Feleke liep zijn derde marathon en was nog niet eerder sneller geweest dan 2.08.04.

Beste Nederlander

Ronald Schröer finishte verrassend als beste Nederlander in een tijd van 2.16.54. Alle ogen waren gericht op Patrick Stitzinger, die op een tijd van 2.13.00 was weggegaan, maar dat zat er geen moment in.

In de slotkilometers ging Schröer zijn concurrent voorbij, maar met de finish bijna in zicht leek een krampaanval alsnog roet in het eten te gooien. De Noord-Hollander herstelde zich echter en liep de race onder luid gejuich uit.

Bij de dames ging de overwinning naar Alice Timbilil. De Keniaanse klokte een tijd van 2.25.02 en bleef daarmee ver verwijderd van het parcoursrecord dat sinds 2002 op 2.22.19 staat. Miranda Boonstra was de beste Nederlandse.

STER reclame