NOS NieuwsAangepast

Wilders: staatssecretaris moet pas inleveren

PVV-leider Wilders vindt dat Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, de nieuwe staatssecretaris van Volksgezondheid, haar Zweedse nationaliteit moet opgeven.

"Ik wist hier niets van", laat Geert Wilders weten. "De PVV is nog steeds van mening dat een dubbele nationaliteit van bewindslieden erg ongewenst is. Ik zal de betreffende staatssecretaris tijdens het debat over de regeringsverklaring dan ook per motie vragen afstand te doen van haar Zweedse nationaliteit."

De kans dat de motie van de PVV wordt aangenomen, is klein. VVD en CDA zeggen dat ze niet twijfelen aan de loyaliteit van Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. Naast de regeringspartijen verklaarden ook GroenLinks en de PvdA zich solidair aan de staatssecretaris.

Bezwaar

Vanmorgen werd bekend dat de nieuwe CDA-staatssecretaris een dubbel paspoort heeft. Ze is geboren Zweedse en heeft behalve de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit.

Wilders maakte in 2007 bezwaar tegen een dubbele nationaliteit voor bewindspersonen. Dat ging om Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak, die respectievelijk een Marokkaans en Turkse paspoort hadden.

Wilders zei toen dat het hem niet alleen om paspoorten van moslimlanden gaat. "Als de heer Aboutaleb een blonde kuif had gehad en een Zweeds paspoort" zou hij ook bezwaar hebben gemaakt.

Geen probleem

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid wilde niet ingaan op de vraag of Veldhuijzen van Zanten-Hyllner afstand wil doen van haar Zweedse nationaliteit.

Mark Rutte en Maxime Verhagen wisten van het dubbele paspoort, maar zagen er geen probleem in. Premier Rutte zei tijdens zijn eerste persconferentie dat Geert Wilders niet van tevoren op dit gebied extra eisen had gesteld voor bewindspersonen.

Het nieuwe kabinet wil volgens het regeerakkoord het aantal dubbele paspoorten zoveel mogelijk beperken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl