NOS NieuwsAangepast

OM wil volledige vrijspraak Wilders

Het Openbaar Ministerie heeft op alle punten vrijspraak gevraagd voor Geert Wilders. Dinsdag vroeg het OM al vrijspraak van groepsbelediging en vanmiddag ook van het aanzetten tot haat en van discriminatie.

Volgens de officieren van justitie kunnen de uitspraken van Wilders wel als krenkend en beledigend worden ervaren, maar zet hij niet strafbaar aan tot haat en discriminatie. Bovendien doet Wilders zijn uitspraken in het politieke debat en daarin is meer geoorloofd.

Eerder tijdens de zitting eiste het OM al vrijspraak voor het aanzetten tot haat. De aanklagers zeiden toen dat de uitspraken van Wilders niet hebben geleid tot een tweedeling in de samenleving waardoor groepen tegenover elkaar kwamen te staan.

Ontzettend blij

Geert Wilders zei na afloop van de zittingsdag dat hij "ontzettend blij" is met de conclusie van het OM. De PVV-leider wees erop dat het al de tweede keer is dat het OM zegt dat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd.

De eerste keer was toen het besloot Wilders niet te vervolgen. In opdracht van het hof in Amsterdam is dat toch gebeurd.

"Ik beledig niet, ik zet niet aan tot haat, ik discrimineer niet. Het enige wat ik doe en zal blijven doen, is de waarheid spreken", zei Wilders bij het Amsterdamse gerechtsgebouw.

Uitgebreid

Het voorlezen van het requisitoir door de aanklagers duurde vrijdag de hele dag. De zitting begon om 9.00 uur en eindigde iets voor 17.00 uur. Het tweede deel van de strafeis, die vrijdag aan bod kwam, was veel uitgebreider dan de beschuldiging van groepsbelediging, die dinsdag werd besproken.

De rechter doet op 5 november uitspraak.

Wilders zei gisteren dat hij ook rekent op vrijspraak. Hij stelde dat als hij niet wordt vrijgesproken, "miljoenen mensen in Nederland dan terecht geen vertrouwen meer hebben in de rechterlijke macht". Volgens hem zou de rechter dan duidelijk niet onafhankelijk zijn en kan er geen sprake zijn van onbevooroordeeld rechtspreken.

Verschillende mensen hebben zich gestoord aan die uitspraak. PvdA-leider Cohen zei dat Wilders daarmee zelf de onafhankelijkheid van de rechter aantast. "Hij vindt de rechter pas onafhankelijk als hij zijn zin krijgt", zei Cohen.

Jean-Marie Le Pen

Het OM maakte dinsdag een opmerking over Jean-Marie Le Pen, de voormalige leider van het Front National, een extreemrechtse partij in Frankrijk. Daar is Le Pen veroordeeld voor haatzaaien, omdat hij zei dat het geweld in de Franse samenleving toenam door het groeiende aantal moslims.

De aanklagers in het Wilders-proces vinden dat die uitspraken ook in Nederland strafbaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl