NOS NieuwsAangepast

Wilders heeft vertrouwen, maar met kanttekening

PVV-leider Wilders heeft er vertrouwen in dat het kabinet de afgesproken maatregelen uitvoert. "Maar als het niet lukt een zeer substantiële daling van het aantal niet-westerse allochtonen tot stand te brengen, heeft de PVV een probleem en dan heeft het kabinet ook een probleem", zei hij in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Wilders verwacht dat het kabinet de rit uitzit. Volgens hem is tussen hem, VVD-leider Rutte en CDA-onderhandelaar Verhagen "chemie" ontstaan en vertrouwen ze elkaar. "En in het kabinet zitten mensen die er iets van willen maken", voegde hij eraan toe.

De PVV-leider heeft de afgelopen tijd met Rutte en Verhagen gepraat over de kandidaat-bewindslieden, maar hij zegt dat hij niemand heeft afgewezen.

Gerd Leers

Wilders heeft ook vertrouwen in de nieuwe minister voor immigratie en asiel, de CDA'er Gerd Leers. Die heeft zich eerder zeer kritisch over Wilders uitgelaten. De twee hebben onlangs met elkaar gesproken. Leers noemde het "een goed gesprek".

Wilders geeft volgens Leers invulling aan problemen in de samenleving. De minister zei dat hij het beslist niet met alle ideeën van de PVV-voorman eens is, maar dat ze elkaar moeten respecteren en het regeerakkoord moeten uitvoeren.

'Islamisering tegengaan'

In het NOS-programma Europa Praat heeft PVV-Europarlementariër Barry Madlener gezegd dat de afspraken uit het gedoogakkoord wel degelijk bedoeld zijn om de islamisering van Nederland tegen te gaan. Madlener was als secondant van Wilders betrokken bij de onderhandelingen voor het regeer- en gedoogakkoord.

De maatregelen om bijvoorbeeld gezinshereniging moeilijk te maken, zouden volgens Madlener specifiek gericht zijn op immigranten met een islamitische achtergrond. De regeringspartijen VVD en CDA zeggen juist dat het nieuwe immigratiebeleid niet specifiek gericht is op bepaalde groepen.

In het programma gaat Madlener ook uitgebreid in op de haalbaarheid van de plannen van het kabinet-Rutte. Zo zou het volgens de PVV wel degelijk mogelijk zijn om EU-richtlijnen te veranderen. Als premier Rutte een verbond zou sluiten met bijvoorbeeld de presidenten Berlusconi en Sarkozy, zouden conservatieve regeringsleiders voor een koerswijziging in Europa kunnen zorgen.

Het hele gesprek met Barry Madlener is te zien op het themakanaal Politiek 24 en via deze link.

Eigen argumentatie

Premier Rutte zei tijdens zijn eerste persconferentie dat VVD, CDA en PVV ieder hun eigen argumentatie mogen geven aan de maatregelen van het kabinet. "Het staat de PVV vrij om hun eigen uitleg te geven, het is niet mijn uitleg", zei Rutte, "we zijn het oneens over het karakter van de islam".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl