Ien van den Heuvel (PvdA) overleden

time icon Aangepast

Oud-voorzitter van de Partij van de Arbeid Ien van den Heuvel is overleden. Ze overleed afgelopen woensdag op 83-jarige leeftijd. Dat heeft de partij laten weten.

Ien van de Heuvel was in de jaren zeventig en tachtig een bekend gezicht van de partij. Ze was in die jaren onder meer partijvoorzitter, lid van de Eerste Kamerfractie en lid van het Europees Parlement.

Kritiek

Van den Heuvel werd beschouwd als een vertegenwoordiger van de linkervleugel van de PvdA. In 1975 zei ze na een bezoek aan de DDR dat de Berlijnse muur historisch juist was. Die uitspraak nam ze terug na kritiek van onder anderen partijleider Den Uyl.

Van den Heuvel was ook voorzitter van het IKV en bestuurslid van de VARA.

Rooie Vrouwen

Ook was Van den Heuvel de voorzitter van de PvdA Rooie Vrouwen, een socialistische vrouwenbeweging. Dat was een feministisch getinte groepering, die streed voor gelijke rechten en gelijke beloning van vrouwen.

De groep kwam in 1976 nadrukkelijk in het nieuws, door een bezetting van de Bloemenhove, een abortuskliniek in Heemstede. Toenmalig minister van Justitie Dries van Agt wilde de kliniek sluiten.

In 1995 werd de organisatie in de PvdA geïntegreerd. Samenwerking met vrouwen uit andere partijen is gebundeld in het Politiek Vrouwen Overleg.

STER Reclame