Maxime Verhagen (CDA)

tijd van publicatie Aangepast

Rooms-katholiek, bourgondiër en slim. Aan Maxime Verhagen (54) kleeft het imago van de machtspoliticus die het politieke spel tot in de puntjes beheerst. Mede-onderhandelaar uit 2007 Jacques Tichelaar noemde hem "een rat", maar wel een "betrouwbare rat".

Verhagen komt in 1994 in de Tweede Kamerfractie van het CDA en zijn ster rijst snel. Als Jan Peter Balkenende zijn eerste kabinetten gaat leiden, wordt hij op verzoek van de premier fractievoorzitter. Verhagen is loyaal en bewijst Balkenende grote diensten door in de Kamer politieke rimpels glad te strijken.

Twitteraar

Tijdens zijn ministersschap van Buitenlandse Zaken zet Verhagen de mensenrechten hoog op de agenda. Hij wordt een verwoed Twitteraar (ruim 50.000 volgers), zelfs tijdens zijn buitenlandse reizen. Hij zorgt voor een novum door voor zijn volgers een feestje te organiseren, maar Balkenende berispt hem als hij een foto uit de Trêveszaal twittert.

"Met Bos bent u de klos", riep Verhagen op een CDA-congres voor de voorlaatste verkiezingen. De samenwerking tussen de PvdA en het CDA in het vierde kabinet Balkenende heeft nooit echt lekker gelopen. Het vertrouwen was er niet. Na de val van het kabinet was in PvdA-ogen Verhagen de kwade genius.

Vicepremier

Na de verloren verkiezingen van juni, waarbij de fractie wordt gehalveerd, stapt Verhagen definitief uit de schaduw van Balkenende. Eerst vindt hij het niet aan het CDA om vooraan te staan bij de vorming van een nieuw kabinet: "Ons past bescheidenheid", zegt hij dan.

Maar na 126 dagen formeren is hij nu toch vicepremier en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

STER Reclame