NOS NieuwsAangepast

Licht in klas beïnvloedt gedrag

Kinderen presteren beter op school door speciaal licht in de klas. Dat blijkt uit een praktijkproef met lichtsystemen van de Universiteit Twente op twee basisscholen.

Het lichtsysteem SchoolVision van Philips kent verschillende kleuren zoals 'rust' en 'energie'. Uit de proef blijkt dat licht invloed heeft op het gedrag.

Uit tests blijkt dat kinderen zich met bepaald licht tot 18 procent beter kunnen concentreren. Ook zijn kinderen rustiger of juist creatiever door de verschillende lichtstanden en -kleuren.

Blauw licht

Een jaar geleden was een school in Wintelre, vlakbij Eindhoven, de eerste die SchoolVision kreeg. In maart bleek dat leerlingen vooral bij intensief, blauw licht geconcentreerder werkten. Leerlingen scoorden toen 9 procent beter bij een test dan leerlingen die de test onder normaal licht deden.

Inmiddels hebben zo'n 50 basisscholen het lichtsysteem geïnstalleerd. Het kost 5000 euro per klaslokaal. De fabrikant Philips geeft een school die het systeem installeert een subsidie van 2500 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl