Stelen van bankgegevens neemt toe
Het ontfutselen van bankgegevens door computercriminelen neemt fors toe. In 2009 waren er ruim honderdvijftig gevallen van phishing en in de eerste helft van dit jaar gaat het al om meer dan vijfhonderd gevallen. Dat kost de banken ruim vier miljoen euro.
Toch valt deze vorm wat betreft schade nog mee. Het kopiëren van gegevens van bankpassen, skimmen, kostte de banken vorig jaar 36 miljoen euro.
Het is voor het eerst dat de banken cijfers over schade door computercriminaliteit bekendmaken. Tot nu toe hielden ze dat liever geheim om ervoor te zorgen dat klanten hun vertrouwen niet verliezen in het systeem van internetbankieren. In Nederland betalen ongeveer tien miljoen mensen hun rekeningen via internet.
Campagne
Om fraude met internetbankieren aan te pakken begint de Nederlandse Vereniging van Banken een campagne om gebruikers duidelijk te maken hoe ze deze vorm van diefstal tegen kunnen gaan.
Op de website veiligbankieren.nl kunnen consumenten informatie vinden over internetfraude. Ook is een documentaire te zien over Ralph Warburg, een jongen die in opdracht van een criminele organisatie banken oplichtte.
Hij laat zien hoe hij te werk ging en wat mensen moeten doen om internetfraude tegen te gaan. Bij phishing krijgen klanten bijvoorbeeld een mailtje uit naam van de bank.
Geld terug
Als de gebruikers dan op een link klikken wordt een programmaatje geïnstalleerd dat inloggegevens achterhaalt. Klanten die slachtoffer zijn van phishing of skimmen krijgen in de meeste gevallen hun geld terug. Maar banken vinden ook dat consumenten zich bewust moeten zijn van de gevaren van internetfraude.
In de campagne is er ook aandacht voor zogenoemde 'katvangers'. Dit zijn mensen die in ruil voor een vergoeding hun bankrekening laten gebruiken door criminelen.
Vooral jongeren denken zo snel geld te kunnen verdienen, maar ze zijn wel de controle over hun rekening kwijt. Voortaan worden ook de ouders van de jongeren aangesproken op het gedrag van hun kind.
Corona raakt werkende jongeren hardst: 60.000 minder flexwerkers
In het eerste kwartaal had zo'n 66 procent van de jongeren een baan, dat liep drie maanden later terug naar 60 procent.
Peilingwijzer: fragmentatie ongekend met vijftien partijen die kans maken op zetel
Lukt het Volt en JA21 inderdaad om de Tweede Kamer te halen, dan zou daar een recordaantal partijen vertegenwoordigd zijn.
Duitsland verlengt lockdown tot eind maart, wel iets meer ruimte voor winkels
De meeste winkels mogen alleen open in regio's met weinig coronabesmettingen, maar hiervoor wordt de norm wel versoepeld.