NOS NieuwsAangepast

'Vliegramp door lithiumbatterijen'

De Amerikaanse toezichthouder op de luchtvaart FAA waarschuwt voor het transport van lithiumbatterijen door de lucht. Ze kunnen in brand vliegen en een vliegramp veroorzaken, zegt de FAA.

Mogelijk is dat gebeurd in het toestel van UPS dat vorige maand met een partij batterijen aan boord crashte in Dubai. De piloten meldden voor de crash hun instrumenten niet meer te kunnen zien door de rookontwikkeling. Beide piloten kwamen om bij de crash.

Kettingreactie

Lithiumbatterijen worden vaak gebruikt in horloges en camera's. Als ze aan hoge temperaturen blootgesteld worden, kunnen ze ontbranden.

Wie een apparaat met zo'n batterij bij zich heeft, veroorzaakt geen gevaar, maar bij grote hoeveelheden kan een kettingreactie van explosies ontstaan, waarschuwt de FAA. De brand kan heet genoeg worden om de aluminium romp van een vliegtuig te doen smelten.

De FAA vraagt fabrikanten de batterijen voortaan expliciet te melden op de vrachtbrieven en raadt maatschappijen aan de batterijen te vervoeren in ruimtes met een halon-blusinstallaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl