NOS NieuwsAangepast

Energierekening tot 20 euro omhoog

Elk huishouden moet tien tot twintig euro extra per jaar gaan betalen bovenop de energierekening. Dat hebben de energiebedrijven berekend op verzoek van de NOS.

Met het geld wil de nieuwe regering het opwekken van duurzame energie betalen. Op termijn loopt dat bedrag op tot honderd euro extra per jaar.

In het regeerakkoord van CDA en VVD staat dat de huidige subsidieregeling voor opwekking van duurzame energie moet worden veranderd en dat alle Nederlanders daaraan gaan mee betalen.

Groene stroom

De energiebedrijven vinden dat een goed plan. Ze hebben ook geen bezwaar als de overheid hun verplicht om deels groene stroom te leveren.

Ook de milieu-organisaties zijn in principe positief, al wordt er ook op gewezen dat miljoenen Nederlanders al vrijwillig extra hebben betaald voor groene stroom. "Het is dan niet terecht dat mensen die hier al bewust voor kiezen een extra rekening gepresenteerd krijgen voor het feit dat ons land achterloopt met de productie van schone energie", zegt het Wereld Natuur Fonds.

Milieudefensie tekent verder aan dat het wel essentieel is "dat het geld gebruikt gaat worden voor echte duurzame energie, en dus niet voor kernenergie of voor CO2-opslag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl