NOS NieuwsAangepast

Taart bij laatste minsterraad Balkenende

Het vierde kabinet-Balkenende is voor de laatste keer bijeen geweest. De kans is zeer groot dat volgende week vrijdag de eerste ministerraad van het kabinet-Rutte is. Rutte hoopt donderdag zijn nieuwe kabinet te presenteren. Hij is druk bezig met de samenstelling van zijn ministerploeg.

Tijdens de laatste ministerraad van CDA-minister Jan Peter Balkenende was er taart bij de koffie. Er werd ook geapplaudiseerd door de ministers.

Apart moment

Balkenende is ruim acht jaar premier geweest, bij elkaar 3000 dagen. Hij werd het voor het eerst in mei 2002. Verschillende ministers typeerden de laatste vergadering als een apart moment. Ze benadrukten dat het goed is dat er een eind komt aan de demissionaire periode. Het vierde kabinet-Balkenende viel in februari omdat de PvdA-ministers tegen een nieuwe missie in de Afgaanse provincie Uruzgan waren.

Het kabinet heeft nog acht maanden in demissionaire staat verder gewerkt. Minister Verhagen vindt het "fantastisch" dat Balkenende met zoveel inzet premier is geweest. "Balkenende heeft enorm veel betekend voor Nederland en voor het CDA."

Volhouder

Minister Van Middelkoop typeerde Balkenende als een "volhouder" en een "man die stabiliteit heeft gebracht". En minister Eurlings noemde hem een "stabiele en eerlijke" man. "Hij heeft ons land in een onrustig tijdperk acht jaar regeerbaar gehouden", aldus Eurlings.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl