NOS Nieuws Politiek Aangepast

Rutte klaar met eerste ronde ministers

Formateur Rutte is klaar met zijn eerste ronde gesprekken met kandidaat-ministers. Vandaag heeft hij gesproken met Verhagen, Kamp, Donner, Opstelten en Melanie Schultz van Haegen.

Melanie Schultz van Haegen gaat Infrastructuur en Milieu doen. Dat is een samenvoeging van de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat. Schultz van Haegen is oud-wethouder van Leiden en oud-staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat in de eerste kabinetten-Balkenende. Nu is zij directeur bij zorgverzekeraar Achmea.

Oud-burgemeester Ivo Opstelten heeft er "ongelooflijk veel zin in" om minister van Veiligheid en Justitie te worden. "Het is een grote eer en een mooie uitdaging om dit te doen", zo zei hij na afloop van zijn gesprek met Rutte.

Ratjetoe

Eerder in de middag was de kandidaat-minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de beurt. De CDA'er is nu minister van Sociale Zaken. Hij krijgt ook volkshuisvesting in zijn portefeuille en dat vindt hij niet te veel. "Het wordt geen ratjetoe", zei hij na afloop.

Daarvoor maakte VVD'er Henk Kamp zijn opwachting, de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Henk Kamp is oud-minister van VROM en Defensie. Hij is sinds januari 2009 commissaris voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Kamp wil goede relaties opbouwen met de sociale partners. "Ik ga veel contact hebben en met hen blijven zoeken naar oplossingen", aldus Kamp na zijn gesprek met Rutte.

Bruggen

Volgens Rutte is Kamp heel geschikt om samen te werken met sociale partners. "Als je iemand hebt, die in staat is om bruggen te bouwen, is dat Kamp", aldus Rutte.

Vanmorgen sprak Rutte met Verhagen, de nieuwe CDA-minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. "Het is een enorme uitdaging", aldus Verhagen.

Verleden

Donderdagavond zei Rutte dat hij zaterdagmiddag en aanstaande maandag en dinsdag ook heeft gereserveerd om kandidaat-bewindslieden te ontvangen. De gesprekken gaan niet alleen over de nieuwe functie, maar ook over het verleden en de nevenfuncties van de aankomende bewindspersonen.

Morgen ontvangt hij oud-informateur Uri Rosenthal voor de post van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Zijn staatssecretaris wordt oud-journalist en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid Ben Knapen.

Verder wordt CDA-senator Hans Hillen minister van Defensie. Hillen zat ook twaalf jaar in de Tweede Kamer en was daarvoor onder meer zes jaar politiek verslaggever van het NOS Journaal.

Alle kandidaten worden ook door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) gescreend.

Rutte hoopt aanstaande donderdag met zijn kabinet bij de koningin op het bordes te staan.

STER reclame