Tekenaar Douwe Dabbert overleden

tijd van publicatie Aangepast

In Leidschendam is striptekenaar Piet Wijn overleden. Hij werd vooral bekend door Douwe Dabbert: een reeks verhalen over een goedhartige dwerg met een magische knapzak.

Piet Wijn begint eind jaren 50 in de studio's van Marten Toonder. Hij maakt daar reclamefilms. Later zou Wijn zeggen dat hij daar zijn liefde voor tekenfilms heeft ontwikkeld. Vooral Sneeuwwitje vond hij prachtig. Als het slecht gaat met de filmafdeling van Marten Toonder gaat Wijn strips maken.

Volgens bibliograaf Olivier Sterk heeft Piet Wijn zo'n 50.000 tekeningen gemaakt en zat hij een groot deel van zijn leven tien uur per dag achter zijn tekentafel.

Minister Dreutel

Helemaal uitleven kan hij zich in de satirische dagstrip 'Koning Hollewijn' waarin onder meer de politiek op de hak wordt genomen. Zo komt er een minister Dreutel in voor, een personage die is geïnspireerd op PvdA'er Willem Drees.

De bekendste strip van Wijn is echter Douwe Dabbert. De dwerg wordt in de jaren 70 bedacht voor de Donald Duck. De makers kwamen al snel op de naam Douwe en in de traditie van de Donald Duck moest de naam allitereren. Via de tabberd van Sinterklaas wordt de achternaam uiteindelijk Dabbert.

Tijdens het tekenen van het 23ste album van Douwe Dabbert krijgt Wijn een beroerte. De rechterkant van zijn lichaam raakt verlamd, maar dat weerhoudt hem er niet van door te werken. Hij leert zichzelf met links tekenen.

STER Reclame