NOS NieuwsAangepast

Bleker geeft fouten toe

Henk Bleker, interim-voorzitter van het CDA, vindt dat hij fout heeft gehandeld in de omgang met kritische leden van de Tweede Kamerfractie. Dat zei hij in het televisieprogramma Moraalridders.

Bleker zei dat hij de emoties van de tegenstanders van samenwerking met de PVV niet goed heeft ingeschat en als een "kille rationalist" is begonnen over ontslagprocedures. CDA-prominent Klink ervoer hierdoor grote druk vanuit de partij, zei hij deze week.

"Ik heb inderdaad de procedures daarvoor voorgedragen. Dat deed ik heel klinisch, terwijl ik de emoties niet goed begreep. Dat was gewoon fout", stak Bleker de hand in eigen boezem.

Ruststand

Ook merkte Bleker op dat er nog steeds rumoer is binnen het CDA en dat mensen elkaar de maat nemen. Hij riep CDA'ers op om "in de ruststand" te gaan.

Bleker doelde hiermee onder meer op CDA-minister Hirsch Ballin, die zondag opriep een onderzoek te beginnen naar hoe het kan dat het CDA zo verdeeld is.

De CDA-partijvoorzitter noemde de oproep "teleurstellend". "Kunnen we nou niet gewoon zo'n congresuitspraak als een gegeven beschouwen en het aan de wijsheid van de fractie overlaten om daarmee verder te gaan?", vroeg Bleker zich af.

Constructief

"Volgens mij is iedereen aan het eind van zijn Latijn, laten we nu gewoon wachten totdat het kabinet er is en dat dan constructief gaan beoordelen", zei Bleker.

"Kijk niet terug, maar kijk alvast vooruit naar het nieuwe verhaal van de christen-democratie voor de komende twintig jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl