De fractieleiders van VVD en PVV vinden dat er voldoende steun is voor een nieuw kabinet-Rutte. Rutte (VVD), Verhagen (CDA) en Wilders (PVV) hebben bij informateur Opstelten gepraat over de uitkomst van de CDA-vergadering van vanmiddag.

"We hebben kennis genomen van de situatie in de CDA-fractie en we hebben geconstateerd dat er voldoende steun is voor de politieke samenwerking met het CDA en de VVD", zei VVD-leider Rutte. "Ik ben ontzettend blij dat we aan de slag kunnen".

Geen millimeter

PVV-leider Wilders zei dat alle punten van het gedoogakkoord "fier overeind" staan. "Daar wijken we geen millimeter vanaf. Daar ben ik heel erg blij mee."

Wilders begrijpt dat de CDA-Kamerleden Koppejan en Ferrier kritisch zullen kijken naar punten in het gedoogakkoord. "Dat is ze geraden ook." Volgens Wilders is het logisch dat volksvertegenwoordigers dat doen. De fractie stemde vanmiddag unaniem in met het akkoord in. De fracties van de VVD en PVV schaarden zich eerder al achter de afspraken over een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV.

Formateur Rutte

Informateur Opstelten zal na het gesprek verslag uitbrengen aan koningin Beatrix. Zij kan Rutte vervolgens tot formateur benoemen. De beoogd premier kan dan ministers en staatssecretarissen gaan uitzoeken.

Eerder zei Rutte dat hij hoopt dat zijn kabinet er eind volgende week is.

STER reclame