NOS NieuwsAangepast

Veel meer leven in zee dan verwacht

Het aantal planten- en diersoorten dat in zee leeft is veel groter dan werd aangenomen. Na een jarenlang en massaal onderzoek naar het leven in zee, zijn ongeveer 250.000 verschillende dieren en planten geteld, 20.000 meer dan werd verwacht.

Aan het onderzoek dat de afgelopen tien jaar werd uitgevoerd, werkten 2700 onderzoekers uit 80 landen mee. De wetenschappers voerden 540 expedities uit in 25 belangrijke regio's. In totaal werd 9000 dagen onderzoek gedaan naar wat er vroeger in de oceanen leefde, wat er nu leeft en wat er in de toekomst nog zal zijn.

Nieuwe soorten

Ondanks de enorme omvang van het onderzoek verwachten wetenschappers dat in de komende jaren nog honderden nieuwe soorten zullen worden gevonden. Van de meeste groepen dieren is nog maar eenderde ontdekt, alleen van de vissen is nu naar schatting 70 procent bekend.

"Na tien jaar hard werken hebben we alleen nog maar momentopnames van wat er in zee leeft. Maar het is toch een belangrijk en indrukwekkend begin", zegt bioloog Nancy Knowlton van het Smithsonian Institution.

Variaties

De grootste groep diersoorten die tot nog toe zijn ontdekt bestaat uit schaaldieren (19 procent). Daarna komen de weekdieren (17 procent) en tenslotte de vissen. De meeste variaties zeedieren en zeeplanten leven in de wateren rond Japan en Australië. In die gebieden komen 33.000 verschillende soorten voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl