NOS NieuwsAangepast

Yudhoyono zegt staatsbezoek af

De Indonesische president Yudhoyono heeft zijn staatsbezoek aan Nederland op het laatste moment afgezegd. Hij zou morgenochtend in Nederland aankomen.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft de afzegging inmiddels bevestigd. Eerder zei de RVD nog dat er contacten waren met de Indonesische regering om te kijken of het bezoek toch kon plaatsvinden.

Kort geding

Yudhoyono geeft als reden voor het afzeggen van het bezoek het kort geding dat de Zuid-Molukse regering in ballingschap (RMS) tegen hem heeft aangespannen. RMS-president John Wattilete zegt dat de Indonesische president aanhangers van de RMS laat opsluiten en martelen.

Hij wil dat Yudhoyono wordt gearresteerd bij aankomst in Nederland. De Indonesische president noemt dat een belediging voor Indonesië.

Correspondent Michel Maas zegt dat Yudhoyono het kort geding tegen hem als "belediging en miskenning van de nationale trots van Indonesië" ziet. "Een staatsbezoek leek hem op dit moment niet meer opportuun", zegt Maas.

Immuniteit

Ondanks het afzeggen van het staatsbezoek ging het kort geding vanmiddag gewoon door. Morgenochtend komt de rechtbank in Den Haag met een uitspraak.

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft Indonesië tot twee keer toe verzekerd dat president Yudhoyono niet opgepakt zal worden, omdat die als president immuniteit geniet. De uitkomst van het kort geding heeft daarop geen invloed.

Michel Maas denkt dat Yudhoyono zich bij een staatsbezoek toch niet op zijn gemak zou hebben gevoeld. Volgens hem heeft de president gezegd dat "er een psychologisch verkeerde sfeer is ontstaan".

Programma

Het staatsbezoek van Yudhoyono zou het eerste zijn van een Indonesische president aan Nederland sinds Soeharto in de jaren zeventig ons land bezocht.

Op het programma stonden onder meer ontmoetingen met koningin Beatrix en premier Balkenende. Er zouden afspraken worden gemaakt over intensievere samenwerking op het gebied van politiek, handel en veiligheid. Donderdag zou Yudhoyono een krans leggen bij het Nationaal Monument op de Dam.

Nieuwe datum

Op verzoek van Indonesië wordt gekeken naar een nieuwe datum voor het staatsbezoek. Correspondent Maas denkt dat de afzegging van het bezoek niet uitstel, maar afstel is. "Dit staatsbezoek vergde jaren aan voorbereiding en was al eens afgezegd. Voordat een echt staatsbezoek opnieuw is voorbereid, kunnen er jaren overheen gaan".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl