NOS VoetbalAangepast

Kwart profs slikt pijnstillers

Ruim een kwart (27,5%) van de Nederlandse profvoetballers gebruikt pijnstillers en ontstekingsremmers op wedstrijddagen.

Dit is de uitkomst van een onderzoek, dat is uitgevoerd door voormalig KNVB-arts Han Inklaar en Doris van der Laan. Zij onderzochten de dopingformulieren van voetballers waarop zij ook moeten invullen welke medicijnen ze gebruiken.

Volgens de onderzoekers is de uitkomst verontrustend, omdat deze ontstekingsremmers, die overigens niet op de dopinglijst staan, gevaarlijke bijwerkingen kunnen hebben én omdat door pijnonderdrukking blessures alleen maar verergeren.

Nader onderzoek KNVB

De KNVB heeft naar aanleiding van deze onderzoeksresultaten besloten om nader onderzoek te laten verrichten door professor dr. Frank Backx, hoogleraar klinische sportgeneeskunde aan de universiteit van Utrecht.

Van Gastel, Lucius

Jean-Paul van Gastel, oud-international en voormalig speler van onder meer Feyenoord, heeft een jaar lang met pijnstillers gespeeld. Daardoor verergerde zijn blessure en moest hij op 31-jarige leeftijd stoppen met voetballen.

Theo Lucius, nog steeds actief bij FC Den Bosch, vertelt dat hij op bijna iedere wedstrijddag drie pillen slikt. U kunt de hele reportage vanaf 22.00 uur op Nederland 2 terugzien in het programma Nieuwsuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl