De wrakingskamer van de rechtbank in Amsterdam zal morgen om 14.00 uur een besluit nemen over het wrakingsverzoek van Geert Wilders' advocaat Moszkowicz. Het verzoek werd vanmorgen ingediend door Wilders wegens vermeende partijdigheid van de rechtbank.

Volgens advocaat Moszkowicz hebben de rechters "de schijn gewekt partijdig te zijn", na kritiek op het zwijgrecht waarop Wilders zich beroept. "Ik had niet het gevoel dat ik voor een onafhankelijke rechtbank stond, maar in de Tweede Kamer tegenover een collega van D66", zei Wilders in zijn commentaar op het wrakingsverzoek.

"Met zo'n voorzitter en zo'n rechtbank is een eerlijk proces niet meer mogelijk."

Politieke dimensie

In zijn onderbouwing van het wrakingsverzoek zegt Moszkowicz dat "moet worden voorkomen dat deze zaak een politieke dimensie krijgt".

Moszkowicz neemt het de rechtbank kwalijk dat het een duiding gaf aan het zwijgrecht waarop Wilders zich beriep. "De rechtbank denk zich daarover kennelijk een mening te mogen vormen. De voorzitter had dat niet mogen inbrengen als een feit."

De eerste zittingsdag van het proces was nog maar net begonnen of advocaat Moszkowicz meldde dat Wilders zich op zijn zwijgrecht zou beroepen. Hij vroeg twee minuten spreektijd voor zijn cliënt, die zich daarna zou onthouden van commentaar. Geert Wilders staat voor de rechter wegens haatzaaien en discriminatie.

Vrijheid van meningsuiting

In zijn spreektijd benadrukte Wilders dat wat hem betreft alles al is gezegd en dat hij om die reden verder niets te zeggen heeft. Wilders beriep zich opnieuw op de vrijheid van meningsuiting, die koste wat kost "in ere moet worden gehouden voor volgende generaties".

"De democratie heeft een open en vrij debat nodig, zeker als het gaat om controversiële zaken. Uit de botsing van meningen komt een dieper inzicht voort", zei Wilders. "Ik heb niets dan de waarheid gesproken. Met mij staat de vrijheid van meningsuiting en dat van vele Nederlanders terecht."

"Ik neem geen woord terug", voegde hij eraan toe.

Wettelijk recht

De rechter uitte zich daarna kritisch over het feit dat Wilders zwijgt. "Ik hecht er toch aan iets erover te zeggen. U wordt nog wel eens verweten dat u goed bent in het poneren van een stelling, maar de discussie uit de weg gaat."

Moszkowicz reageerde fel: "U weet dat hij dat wettelijk recht heeft. Hij doet dat mede op advies van mij. Uw mening hierover is daarom volstrekt irrelevant."

Na een korte schorsing kwam Moszkowicz met zijn wrakingsverzoek.

Betreuren

De officier van justitie wil de uitlating van de rechter niet vooringenomen noemen. "Wij zien die uitlating als een poging van de rechtbank om van de heer Wilders een verklaring te krijgen. Het zegt niets over de juridische waardering van de feiten en zegt ook niets over de schuld of onschuld van de heer Wilders."

Het Openbaar Ministerie zei eerder al het zwijgen van Wilders te betreuren. "Vandaag, en de komende dagen, is bij uitstek de dag dat meneer Wilders zijn reactie kan geven. Juist bij uitingsdelicten is het goed om een verklaring van de verdachte te hebben", aldus de officier van Justitie. "Het is een recht van de verdachte om zich op zijn zwijgrecht te beroepen. Wij betreuren dat, maar respecteren het wel."

Als het wrakingsverzoek wordt afgewezen, dan zal de zitting worden hervat met dezelfde rechters. Wordt het verzoek gegrond verklaard, dan zal de rechtszaak vertraging oplopen, omdat er dan nieuwe rechters moeten komen.

STER reclame