CDA-congres trekt veel tv-kijkers

Aangepast

Het CDA-congres is gisteren goed bekeken. De live-uitzending van de NOS trok gemiddeld 740.000 kijkers.

Het hoogtepunt werd na vijf uur bereikt, tijdens de belangrijke stemming over het regeerakkoord. Het aantal kijkers liep toen op tot rond de 1,4 miljoen. Nooit eerder keken zoveel mensen overdag naar een live verslag van een politiek partijcongres.

Op internet werd de live-uitzending van het congres via de NOS-sites Politiek 24 en Journaal 24 een kleine 150.000 keer opgevraagd.

Minderheidspositie

Beoogd premier Rutte zegt dat zijn kabinet zich niet arrogant zal opstellen. Om meerderheden te krijgen moet het kabinet volgens hem de hand uitsteken naar de PVV, maar ook naar de PvdA, D66, GroenLinks en andere partijen.

Rutte zei dat gisteravond in het radioprogramma 'Met het oog op morgen'. Vanwege de minderheidspositie van het kabinet heeft Rutte er ook voor gekozen het CDA net zo veel ministersposten te geven als de VVD. Beide partijen krijgen zes ministers.

Herfstvakantie

Rutte hoopt dat het kabinet voor de herfstvakantie op het bordes van Paleis Noordeinde staat. Het zou betekenen dat het tussen 11 en 15 oktober wordt gepresenteerd. Hij zegt erbij dat dat een ambitieuze doelstelling is.

Gisteren stemde de partijraad van de VVD zoals verwacht vrijwel unaniem in met het kabinet. Anders dan bij het CDA was er nauwelijks bezwaar tegen de gedoogsteun van de PVV. Oud-Kamervoorzitter Weisglas was tegen.

STER Reclame