Excuses VS voor bewuste infectie syfilis
De Verenigde Staten hebben excuses aangeboden voor een medisch experiment in de jaren veertig. Amerikaanse artsen hebben toen bewust mensen geïnfecteerd met seksueel overdraagbare ziektes om een nieuwe behandelmethode te testen.
Gevangenen en psychiatrische patiënten werden zonder dat ze het wisten blootgesteld aan gonorroe en syfilis. In totaal ging het om bijna 700 mensen in Guatemala.
'Schokkend'
Vannacht boden president Obama en minister van Buitenlandse Zaken Clinton in een telefonisch gesprek met de Guatemalteekse president Colom hun excuses aan voor het experiment. Een woordvoerder van het Witte Huis noemde het experiment "schokkend, tragisch en verwerpelijk".
Een wetenschapper ontdekte de geheime experimenten toen ze onderzoek deed naar een ander berucht hoofdstuk uit de Amerikaanse medische geschiedenis, het Tuskegee Syfilis experiment. Daar werden zwarte mannen voorgelogen dat ze behandeld werden tegen de ziekte, terwijl ze in feite aan hun lot werden overgelaten om het ziekteverloop te bestuderen.
Een van de artsen die bij dat experiment betrokken was, leidde eerder de onderzoeken in Guatemala.
Prostituees
In het Midden-Amerikaanse land werden gevangenen geïnfecteerd door ze besmette prostituees te laten bezoeken. Later werden ook mensen direct blootgesteld aan de bacteriën en in enkele gevallen geïnjecteerd met de ziektes.
De experimenten liepen van 1946 tot 1948. De Amerikaanse dokteren hadden toestemming gekregen van de autoriteiten, maar niet van de individuele proefpersonen zelf. De instituten werden beloond in natura.
De proefkonijnen kregen meteen een behandeling met penicilline om te kijken of dat werkte. Het onderzoek leverde nooit bruikbare resultaten op en werd daarom afgeblazen. Hoe het met de besmette individuen afliep, werd niet opgenomen in de rapporten.
Excuses
Hoewel er toentertijd minder strengere regels golden voor dit soort experimenten, wisten de artsen dat ze ethisch onverantwoord bezig waren. "In ons land zouden we nooit zo'n onderzoek kunnen doen", tekende de minister van Volksgezondheid op in een verslag.