NOS NieuwsAangepast

Spannend partijcongres voor CDA

Het CDA wacht morgen een spannend, historisch partijcongres in Arnhem. Voor het eerst in het bestaan van de partij wordt een speciaal congres gehouden waar partijleden een oordeel kunnen geven over een conceptregeerakkoord, vóórdat de Tweede Kamerfractie ermee heeft ingestemd.

De Kamerfractie kon afgelopen woensdag na urenlang nachtelijk beraad niet tot een éénsluidend besluit komen. De fractieleden Ferrier en Koppejan behielden na het lezen van het conceptregeer- en het -gedoogakkoord hun principiële bezwaren tegen de samenwerking met de PVV.

Fractieleider Verhagen zei na afloop van het beraad dat het oordeel over de akkoorden aan het partijcongres wordt voorgelegd. Dat oordeel zal "zwaar meewegen" als na het weekend de fractie het definitieve oordeel geeft.

Meningen verdeeld

Binnen de partij zijn de meningen over het deelnemen aan een kabinet-Rutte met gedoogsteun van de PVV sterk verdeeld. Een aantal prominenten zoals Cees Veerman, Piet de Jong, Dries van Agt en Herman Wijffels is tegen de samenwerking.

Veerman zei eerder dat de onderhandelingen met de PVV de partij te gronde zouden richten. Veerman komt toch naar het congres om de tegenstanders te steunen. Huidige ministers Ernst Hirsch Ballin en Ab Klink hebben gezegd tegen het akkoord te stemmen.

Voorstanders zijn er ook. Oud-minister en voorzitter van Bouwend Nederland Elco Brinkman noemt het regeerakkoord "goed nieuws voor de bouwsector". Huidige bewindslieden Donner, Eurlings en Verburg zijn ook voor.

Tot nu toe hebben 4200 CDA-leden zich aangemeld. Er kunnen in totaal 4500 mensen in de Rijnhal in Arnhem. Premier Balkenende gaat niet naar het congres. Hij wil zich terughoudend opstellen. Tot vanavond tien uur hebben de leden de tijd om zich aan te melden en om moties in te dienen.

Programma

Het voorlopige programma voor het congres in de Rijnhal in Arnhem ziet er als volgt uit:

08.00 uur Ontvangsbalies open 09.30 uur Zaal open 10.00-12.00 uur Opening voorzitter Henk Bleker, gelegenheid tot discussie, vragen en beschouwingen met Ank Bijleveld en Jan Kees de Jager 12.00-12.50 uur Lunch, gelegenheid te spreken met Kamerleden 13.00-17.00 uur Toelichting Henk Bleker, Toelichting Maxime Verhagen: Discussie resoluties, Stemming resoluties 17.00-18.00 uur Naborrel

De NOS zendt het formatiecongres van begin tot eind uit op Nederland 1, Radio 1, nos.nl en op Politiek 24.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl