NOS NieuwsAangepast

Ballonvaarders vermist boven Adriatische Zee

Twee ballonvaarders die meededen aan een race door Europa worden vermist boven de Adriatische Zee. Met de twee Amerikanen is sinds woensdagochtend geen contact meer geweest.

Richard Abruzzo en Carol Rymer David deden mee aan de Gordon Bennett Cup, de oudste race met gasballonnen. De race begon in het Engelse Bristol en doel was de ballon zo lang mogelijk in de lucht te houden. Negentien andere ballonnen waren woensdagavond allemaal veilig geland.

Contact verloren

De ballonvaarders hadden woensdagochtend nog radiocontact met hun grondploeg, maar na 9.00 uur kwamen er geen meldingen binnen. Op dat moment waren er hevige buien in het gebied waar ze waren.

Abruzzo en David wisten de race in 2004 nog op hun naam te schrijven door in twee en een halve dag ruim 1800 kilometer ver te komen.

Bliksem

Een begeleider op de grond denkt dat er twee dingen gebeurd kunnen zijn: de twee kunnen hun ballon hebben verlaten toen de storm te hevig werd en dobberen nu rond op een reddingsvlot in het Middellandse Zeegebied. Of de ballon is getroffen door de bliksem. "Als de ballon is geraakt op enkele kilometers hoogte, dan is er niks meer van over."

Aan de zoekactie doen vier boten, een vliegtuig en een helikopter mee. De Kroatische, Griekse en Amerikaanse marine helpen bij het speuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl