NOS NieuwsAangepast

Hoge Raad stelt De Hond in ongelijk

De beschuldigingen die Maurice de Hond heeft geuit rond de Deventer moordzaak zijn onrechtmatig. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Eerder kwam het hof tot hetzelfde oordeel, maar de opiniepeiler ging daartegen in beroep.

De Hond meent dat er een onschuldige is veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg in Deventer in 1999. In de media heeft hij meermalen gezegd dat de moord is gepleegd door de man die hij aanduidde als de 'klusjesman'.

De klusjesman had een civiele zaak aangespannen tegen de De Hond. Daarin was bepaald dat de opiniepeiler hem niet meer in verband mag brengen met de moord, op straffe van een dwangsom. Ook moest hij 120.000 euro schadevergoeding betalen. Dat bedrag werd in hoger beroep verlaagd tot 35.000 euro.

Smaad

Tegen De Hond loopt ook nog een strafzaak wegens smaad. Daarvoor werd hij aanvankelijk veroordeelt tot een maand voorwaardelijk, maar het hoger beroep loopt nog. De opiniepeiler verwacht over zes tot negen maanden een uitspraak van de Hoge Raad.

Voor de moord werd accountant Ernste Louwes veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl