NOS NieuwsAangepast

Stafchef van Witte Huis vertrekt

Zeer waarschijnlijk moet president Obama vrijdag zijn stafchef Rahm Emanuel uitzwaaien. Dan maakt Emanuel bekend dat hij meedoet aan de burgemeestersverkiezingen van Chicago. Dat hebben anonieme bronnen tegen The New York Times en AP gezegd.

Emanuel is als stafchef de belangrijkste adviseur van de president en daarmee één van de machtigste personen in Obama's regering. Als stafchef bepaalt de kleurrijke Emanuel wie de president te spreken krijgt. Ook in de regering van Bill Clinton had hij al een belangrijke rol. Tot anderhalf jaar geleden was de ervaren Democraat lid van het Huis van Afgevaardigden.

Lees hier de weblog die correspondent Eelco Bosch van Rosenthal eerder over Emanuel schreef.

De perschef van het Witte Huis, Robert Gibbs, zei vanmiddag tijdens zijn dagelijkse briefing dat Obama twee mededelingen over zijn personeel gaat doen. Hij wilde niet zeggen of dat over Emanuel ging.

Vertrouweling

Obama zou zijn belangrijke adviseur Pete Rouse benoemen als de vervanger van Emanuel. Rouse adviseert Obama sinds die bijna zes jaar geleden als senator in Washington begon. Hij is een vertrouweling van Obama en een gerespecteerde verschijning in het Witte Huis en op Capitol Hill.

Emanuel is al maanden zijn campagne aan het voorbereiden om burgemeester van zijn geboortestad Chicago te worden. Daarom heeft hij al enkele belangrijke evenementen in Washington afgezegd. Ook ontdekte The New York Times dat hij een nieuwe mobiele telefoon heeft - met het netnummer van Chicago.

Geruchten over Emanuels plannen doen de ronde sinds de huidige burgemeester van Chicago, Richard Daley, meldde dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar zou stellen. Dat kwam voor velen als een verrassing.

Daley is sinds 1989 burgemeester van de stad in Illinois. Na zijn vader, die ook burgemeester van Chicago was, is Daley de langstzittende burgemeester van de VS. In 2005 werd hij door tijdschrift Time uitgeroepen tot de beste burgemeester van een grote stad in de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl