NOS NieuwsAangepast

Nederlands boerkaverbod nieuws in Europa

Er mogen dan tal van nieuwe maatregelen en bezuinigingen in de plannen van het toekomstig kabinet-Rutte/Verhagen staan, buitenlandse media pikken er vooral een uit: het aangekondigde boerkaverbod.

Voor de BBC was het zelfs breaking news: Islamic veil ban in Dutch coalition deal. De Britse omroep legt uit dat "liberalen en christen-democraten concessies moesten doen aan de anti-islam politicus Geert Wilders om gedoogsteun te krijgen".

Islamgegner

In Duitsland, waar Wilders aanstaande zaterdag een toespraak zal houden, worden de plannen van de "rechtspopulistische Islamgegner" uitgebreid besproken. Persbureau DPA noemt in een bericht over de akkoorden zelfs als eerste Wilders' inschatting dat de maatregelen het aantal niet-westerse immigranten zal halveren.

Een opiniestuk in Stern noemt Wilders de "Grauen Eminenz der künftigen Regierung der Niederlande". Volgens het weekblad is de minderheidsregering "overgeleverd aan Wilders' genade". De Frankfurter Allgemeine Zeitung noemt zijn deelname aan het gedoogakkoord "niet minder dan een cultuurrevolutie" voor Nederland.

Nieuwe wind

Het Franse persbureau AFP citeert Wilders en zegt dat "er een nieuwe wind door Nederland zal waaien". In Frankrijk werd eerder deze maand het eerste nationale boerkaverbod van Europa goedgekeurd door het parlement.

Ook het Britse persbureau Reuters noemt het boerkaverbod, maar heeft toch vooral oog voor de onrust binnen het CDA. Gewezen wordt op de kritiek die minister Klink en oud-premier Van Agt hadden op de samenwerking met de PVV. De toekomst van deze coalitie is voor de schrijver dus nog "verre van zeker".

De Belgische krant De Standaard memoreert in een commentaar dat Nederland België verslagen heeft qua formeren. Beide landen gingen in juni in dezelfde week naar de stembus en kenden daarna moeilijke formaties.

Volgens de krant "wacht de Nederlandse diplomaten nu de ondankbare taak" om de nieuwe plannen te gaan uitleggen in Europa. "Nederland, dat tot de eerste helft van de jaren negentig 'gidsland' was, is meer dan ooit het noorden kwijt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl