Het CDA-Kamerlid Ferrier is van plan zaterdag op het partijcongres te spreken. "Ik ga mijn bezwaren kenbaar maken", zei Ferrier.

Ferrier heeft, samen met collega Ad Koppejan, bezwaar tegen het akkoord met de PVV. Daar is na het urenlange, nachtelijke overleg geen verandering in gekomen.

"We houden onze bezwaren en we zullen de mening van de leden zeer serieus meewegen in ons eindoordeel", zei Koppejan. Ook Ferrier zegt dat voor haar eindoordeel de sfeer en de stemverhouding op het congres van belang zijn.

Extra spreektijd

Alle CDA-Kamerleden hebben extra spreektijd gekregen op het CDA-congres. Andere partijleden hebben een minuut. Het partijbestuur zegt "goede afspraken" gemaakt te hebben met de fractieleden, maar wil niet zeggen hoeveel meer spreektijd ze krijgen.

Fractieleider Verhagen zal de akkoorden met VVD en PVV verdedigen. Vermoedelijk geeft de CDA-fractie dinsdag een definitief oordeel.

'Een farce'

Oud-minister Cees Veerman gaat niet naar het congres. Hij noemt die bijeenkomst "een farce". Hij verwacht dat het congres in meerderheid ja zal zeggen tegen politieke samenwerking met de PVV. Eerder riep Veerman zijn partijgenoten op om te stoppen met de onderhandelingen, omdat die het CDA volgens hem te gronde zouden richten.

"We hebben het geprobeerd, maar leggen nu het hoofd in de schoot", zegt Veerman.

Voor het congres hebben zich al 3000 deelnemers gemeld. Volgens waarnemend partijvoorzitter Bleker wil doorgaans tien procent van de congresgangers spreektijd.

Openbaar vervoer

Eerder gaf demissionair minister van Justitie en Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin aan dat hij op het congres wil spreken. Hij maakt zich zorgen over de toekomst van zijn partij.

Het reizen naar Arnhem met het openbaar vervoer zal zaterdag hier en daar lastig zijn. De NS hebben spoorwegwerkzaamheden aangekondigd.

STER reclame