NOS NieuwsAangepast

Blogger krijgt 19 jaar cel in Iran

Een Iraans-Canadese blogger heeft in Iran 19,5 jaar cel en een boete van 30.000 euro gekregen. De man is de grondlegger van het bloggen in het Perzisch, de taal die in Iran wordt gesproken.

Vanuit Canada maakte de 35-jarige Hossein Derakhshan vanaf 2001 handleidingen voor bloggen en het opzetten van websites voor Iraniërs. Op zijn eigen blog schreef hij kritisch over de Iraanse president Ahmadinejad. Dat leverde hem de bijnaam 'The Blogfather' op.

Israël

In 2006 ging hij als Canadees naar Israël, de aartsvijand van Iran, naar eigen zeggen om de dialoog tussen de twee volken op gang te brengen.

Later schreef hij wel positief over het Iraanse regime en prees hij de Iraanse president voor zijn harde opstelling tegenover het Westen.

Propaganda

Toen Derakhshan in 2008 zijn familie in Iran bezocht, werd hij toch opgepakt en vastgezet. Volgens mensenrechtenorganisaties heeft de blogger al die tijd niet mogen praten met familieleden of met een advocaat.

Regeringsgezinde media schrijven dat hij is veroordeeld voor samenzwering met vijandige landen, het verspreiden van anti-Iraanse propaganda en het beledigen van de islam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl