De zorgpremie zal ook volgend jaar stijgen. Als eerste heeft verzekeraar DSW zijn premie voor 2011 bekendgemaakt en die is tien euro per maand hoger dan dit jaar.

Een basispakket bij DSW gaat 99,50 euro per maand kosten, een stijging van bijna tien euro. Binnenkort maken ook de andere zorgverzekeraars hun premie voor 2011 bekend. Verwacht wordt dat ook bij hen het basispakket zo'n tien euro duurder wordt.

De anticonceptiepil en de rollator vallen volgend jaar niet meer in het basispakket. Door nieuwe medicijnen en behandelmethoden neemt tegelijk het beroep op de verzekering weer toe. Directeur Chris Oomen van DSW verwacht dat zijn maatschappij voor iedere verzekerde volgend jaar veertig euro meer kwijt is.

Uit de hand

Volgens Oomen stijgen de premies mede doordat de overheid de kosten voor verzekeraars jarenlang te laag heeft ingeschat. Daardoor is een tekort ontstaan van 3,4 miljard euro in het zorgverzekeringsfonds van de overheid. "Daarvan wordt 2,5 miljard weggewerkt in de premieverhoging voor volgend jaar."

Daar komt nog bij dat De Nederlandsche Bank wil dat zorgverzekeraars een grotere financiële buffer opbouwen omdat ze meer risico lopen. Ook daardoor stijgt de premie. Oomen: "We moeten meer geld in kas hebben om schades te kunnen uitbetalen."

Kritischer

Dat verzekeraars meer moeten uitkeren terwijl er minder wordt vergoed, komt vooral door de vergrijzing, zegt voorzitter Rien Meijerink van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg. Ouderen doen vaker een beroep op zorg. Meijerink denkt dat de kostenstijging uit de hand loopt als er niet wordt ingegrepen. "Over tien tot vijftien jaar is het niet meer te betalen."

Ook moeten de verzekeraars zich "meer maatschappelijk" opstellen door kritischer te zijn op de kwaliteit van de zorg, zegt Meijerink. "Geen zorg onder de maat accepteren. Kwaliteit leidt uiteindelijk tot lagere kosten."

STER reclame