NOS NieuwsAangepast

De jonge jaren van Willem-Alexander

Prins Willem-Alexander Claus George Ferdinand wordt geboren op 27 april 1967 in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Samen met zijn jongere broers Johan Friso (1968) en Constantijn (1969) groeit hij op in Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche.

De drie jonge prinsen genieten er een zeer beschermde opvoeding, zo veel mogelijk afgeschermd van de pers. Desondanks baart de kroonprins in zijn jonge jaren opzien met zijn eerste gevleugelde woorden: "Nederlandse pers, oprotten!"

Opleiding

Willem-Alexander gaat naar de basisschool in Baarn en volgt de eerste jaren van het voortgezet onderwijs op het Baarns Lyceum. Na de inhuldiging van zijn moeder in 1980 draagt hij de naam Prins van Oranje.

Het gezin verhuist in 1981 naar Huis ten Bosch in Den Haag. Willem-Alexander zet zijn opleiding voort op het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in zijn nieuwe woonplaats. Hij zit in een 'gewone' klas en op uitdrukkelijke wens van Beatrix en Claus krijgt de kroonprins geen voorkeursbehandeling van zijn leraren.

De jonge prinsen gaan zelfs gewoon op de fiets naar school. Het is voor de rechercheurs een hele kunst hen op die tocht goed te begeleiden, vooral omdat de prinsen het als uitdaging zien om aan hun 'bewakers' te ontsnappen.

Willem-Alexander verzet zich in zijn puberteit tegen zijn positie als kroonprins. Samen met zijn ouders besluit hij dat het goed is als hij een tijdje naar het buitenland gaat. Op het Atlantic College in Wales sluit hij in 1985 zijn middelbare schoolopleiding af met het diploma Internationaal Baccalaureaat.

Dienstjaren

Op zijn achttiende verjaardag wordt de kroonprins staatsrechtelijk meerderjarig en officieel geschikt geacht voor de troon. Hij wordt dan ook geïnstalleerd als lid van de Raad van State. In dit jaar, 1985, gaat de prins in dienst.

Hij vervult zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine en dient onder andere aan boord van de fregatten Hr.Ms. Tromp en Hr.Ms. Abraham Crijnssen. In 1990 wordt hij benoemd tot adjudant bij de Koninklijke Marine. Daarnaast ontwikkelt de prins een passie voor vliegen, zo haalt hij zijn groot militair vliegbrevet.

Studie

Van 1987 tot 1993 studeert Willem-Alexander geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. De prins krijgt een grachtenpand midden in het centrum tot zijn beschikking en wordt lid van studentenvereniging Minerva.

Zijn studententijd verloopt niet geruisloos. Zijn liefdesleven en drinkgedrag worden breed uitgemeten in de roddelbladen. Tot zijn eigen ongenoegen krijgt hij in die periode de bijnaam 'Prins Pils', en er wordt publiekelijk getwijfeld aan zijn intellectuele capaciteiten. Men vraagt zich af of deze 'drinkebroeder' wel geschikt is voor het koningschap.

Als afstudeeronderwerp kiest hij de Nederlandse reactie op het besluit van het Frankrijk van De Gaulle om uit de geïntegreerde commandostructuur van de NAVO te treden. In 1993 neemt hij zijn diploma in ontvangst.

Na zijn afstuderen gaat de gezondheid van zijn vader, prins Claus, achteruit en daarom vergezelt hij zijn moeder steeds vaker tijdens officiële gelegenheden. Over die periode zegt hij in een interview met Paul Witteman in 1997: "Pas toen mijn vader weer terugkwam na enkele jaren afwezigheid, besefte ik pas hoe groot de druk op ons gezin daardoor was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl