In Israël is een eind gekomen aan de bouwstop op de Westelijke Jordaanoever. De stop werd in november door premier Netanyahu afgekondigd onder Amerikaanse druk en liep om middernacht af.

Hoewel Netanyahu opriep terughoudend te zijn, stonden veel kolonisten al klaar om nieuwe huizen te bouwen in het gebied. In vier nederzettingen zijn vanochtend de bouwwerkzaamheden hervat. Morgen gaat de bouw in nog zes nederzettingen verder.

Illegaal

In Revava, een Joodse nederzetting in de Westbank, lieten zo'n 2.000 activisten een gelijk aantal ballonnen los in het blauw-wit van de Israëlische vlag. De ballonnen symboliseren de 2.000 appartementen die Israël per direct wil en kan gaan bouwen.

Er wonen in totaal bijna een half miljoen Joden in meer dan honderd nederzettingen die Israël sinds 1967 heeft gebouwd op de Westbank en in Oost-Jeruzalem. Volgens internationaal recht zijn de nederzettingen illegaal, Israël betwist dat. Er wonen zo'n 2,5 miljoen Palestijnen in de bezette gebieden.

Vredesonderhandelingen

De Amerikaanse minister Clinton en de Palestijnse president Abbas probeerden Israël te bewegen de stop te verlengen. Abbas zal voorlopig niet reageren op het opheffen van de bouwstop. Eerder zei hij dat het kon leiden tot beëindiging van de vredesbesprekingen, maar hij wil nu eerst volgende week praten met Arabische leiders in Caïro.

De vredesonderhandelingen tussen Israëlische en Palestijnse onderhandelaars verlopen moeizaam. Vanuit beide bevolkingsgroepen is er weinig vertrouwen. Abbas wilde niet praten met Israël zolang er nog gebouwd werd, maar ging onder Amerikaanse druk toch overstag.

Het opheffen van de bouwstop zal de vredesonderhandelingen geen goed doen.

STER reclame