In Oekraïne is een joodse pelgrim uit Israël doodgestoken. De 19-jarige orthodoxe jood werd samen met zijn broer aangevallen door een groep dronken mannen. De broer raakte gewond.

Door hun kleding waren ze gemakkelijk als jood te herkennen. De broers waren op pelgrimage in de stad Oeman. Daar zijn 30.000 joden samengekomen voor de 200ste sterfdag van rabbi Nahman, een van de stichters van het chassidische jodendom. Dat is een ultra-orthodoxe stroming van Oost-Europese joden.

Oekraïne had tot de Tweede Wereldoorlog een grote joodse gemeenschap. De joden werden er vooral in de 19de eeuw geregeld het slachtoffer van pogroms, een vorm van gewelddadige groepsaanvallen op een specifieke groep.

Rellen

Inwoners van Oeman hebben kritiek op de pelgrimage, omdat ze last hebben van de grote stroom bezoekers uit Israël. De inwoners klagen dat de pelgrims te veel lawaai maken en drank gebruiken.

Twee weken geleden, tijdens het joodse nieuwjaar, gingen inwoners en pelgrims elkaar tijdens rellen te lijf. Tien pelgrims werden toen teruggestuurd naar Israël en mogen vijf jaar niet meer terugkomen wegens het verstoren van de publieke orde.

STER reclame