NOS NieuwsAangepast

Spin met megaweb ontdekt in Madagaskar

Amerikaanse en Sloveense wetenschappers hebben in Madagaskar een nieuwe spin ontdekt die reusachtige spinnenwebben bouwt. Sommige webben hebben een wijdte van wel 25 meter.

De spin Caerostris darwini is vernoemd naar Charles Darwin, precies 200 jaar na zijn geboorte en 150 jaar na de publicatie van zijn Origin of Species, waarin hij zijn evolutietheorie uiteenvouwde.

Evolutie

De spin is in staat zo'n enorm web te bouwen door het sterkste zijdesoort te produceren dat ooit is ontdekt. De wetenschappers zeggen dat dit komt doordat webarchitectuur en eigenschappen van zijde gezamenlijk zijn geëvolueerd tot dit krachtige materiaal.

De spinnenzijde combineert stevigheid met elasticiteit en kan voordat het breekt drie keer meer energie opnemen dan kevlar, het materiaal waarmee kogelvrije vesten worden gemaakt. Volgens de wetenschappers produceert de Caerostris darwini daarmee het sterkste biologische materiaal ter wereld.

Tarzan

Sommige webben hangen boven rivieren of meren, vooralsnog een raadsel voor de onderzoekers. Er werd gesuggereerd dat de spin zichzelf als Tarzan over het water slingert om daar verder te bouwen aan zijn meesterwerk, maar daar zijn geen bewijzen voor gevonden. Het onderzoek naar de spin loopt door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl