NOS NieuwsAangepast

Taiwanees wint ontwerpwedstrijd met kopie

Een Taiwanese student heeft in zijn thuisland een ontwerpwedstrijd gewonnen met een kopie van het werk van een Nederlander.

Wu Chih-wei diende bij de wedstrijd, die in het teken stond van de bescherming van auteursrecht op design, een kopie in van de afbeelding 'Truth' van Dennis Sibeijn. Op de afbeelding is een papieren vliegtuigje afgebeeld, dat door zijn duikvlucht letters verliest.

Een anonieme Taiwanees herkende de winnende afbeelding en tipte de organisatie. Chih-wei is inmiddels gediskwalificeerd en moet zijn medaille en prijzengeld inleveren.

De student had met de kopie een bedrag van 5000 Taiwanese dollar, zo'n 118 euro, gewonnen. Naar eigen zeggen wilde hij de wedstrijd winnen omdat hij geldproblemen had.

'Redelijk bizar'

Sibeijn kreeg het nieuws deze week te horen van een andere Taiwanees, die de winnende afbeelding herkende en Sibeijn direct informeerde. "Ik moest er enorm om lachen", zegt de Nederlander. "Het is een redelijk bizar verhaal. Er wordt wel vaker werk gejat, maar dat wordt nooit ingestuurd voor een wedstrijd. Dat is het domste dat je kunt doen."

De kunstenaar is niet van plan om zelf aanspraak te maken op de prijs. "Die prijs kan me niets schelen", vertelt hij. "Maar dat die student niet de creativiteit heeft om zelf iets voor de wedstrijd te ontwerpen, vind ik heel slecht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl