Door redacteur justitie Merlijn Stoffels

Er komt een apparaat voor doven en slechthorenden zodat ze altijd en overal contact op kunnen nemen met het alarmnummer 112. Vanaf maart 2011 kunnen de naar schatting half miljoen doven en slechthorenden in Nederland gebruik maken van het apparaat. Met deze nieuwe service kunnen volgens de politie levens worden gered.

De politie heeft de afgelopen maanden geëxperimenteerd met deze nieuwe techniek. Het is een soort digitale tekst-telefoon. De politie heeft software ontwikkeld zodat in noodsituaties direct contact kan worden gezocht met de politie. De melding komt dan net als andere telefoontjes in de meldkamer terecht in Driebergen. In plaats van over de telefoon worden de meldingen via de computer verwerkt.

Getuige

Tot nu toe was het slechts voor een select groepje doven en slechthorenden mogelijk om contact te leggen met de politie. Er was al wel een apparaat, maar dat was erg groot en duur. Bovendien werkte het apparaat alleen thuis en was de capaciteit beperkt. Dat zegt Ed Kraszewski van het Korps Landelijke Politie Diensten.

Om die redenen kunnen nog te weinig mensen gebruik maken van dit systeem, met alle gevaren van dien. Want als het mis gaat, is contact met politie niet mogelijk. Het belangrijkste is dat doven en slechthorenden vanaf maart altijd op elke plek 112 kunnen bereiken. De meeste noodsituaties zijn immers niet thuis maar elders. Ook kunnen ze dan meldingen doen als ze getuige zijn van een misdrijf.

Succesvol

Dat dit geen overbodige luxe is, blijkt uit het feit dat er mensen zijn overleden omdat doven geen contact konden krijgen met de politie. De politie heeft geen onderzoek gedaan naar hoe vaak dat voorkomt, maar er zijn meerdere voorbeelden van. Zo is er een kind van een doof echtpaar overleden omdat ze geen 112 konden bereiken. Het kind werd onwel op de wc aantroffen en overleed daarna bij gebrek aan hulp.

De afgelopen maanden is er geëxperimenteerd met het nieuwe toestel. Dat was succesvol volgens Ed Kraszewski. Een voorbeeld is een samenwonend doof stel waarvan een van de twee een epileptische aanval kreeg. Dit gebeurde totaal onverwachts in bed. De vrouw kon haar man redden door via de teksttelefoon 112 te bellen.

Bekendheid

De digitale teksttelefoon is voorlopig alleen op de BlackBerry of op een computer beschikbaar. Het KLPD is nog wel in onderhandeling met andere aanbieders om dit ook op andere telefoons mogelijk te maken. Voor de dienst hoeft men niets te betalen. Bovendien vergoeden de meeste zorgverzekeraars de telefoon.

Om alvast bekendheid te geven aan deze nieuwe techniek gaat de politie vandaag bij de Werelddovendag alvast reclame maken. In Den Bosch is vandaag een congres, speciaal voor doven en slechthorenden. De politie zal daar de nieuwe tekst-telefoon aan de bezoekers demonstreren.

STER reclame