Bij de Europese liberalen groeit de onrust over de vraag hoe liberale partijen moeten omgaan met rechts populistische en extreem-rechtse partijen. Dat schrijft de liberale fractievoorzitter in het Europees Parlement, de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt, in een intern discussiestuk over de opkomst van zulke partijen in Europa.

In Denemarken werken liberalen samen met de populistische Deense Volkspartij, in Nederland praat de VVD met de PVV van Geert Wilders. In Zweden weigert de regerende liberale partij van premier Reinfeldt samen te werken met het de extreem-rechtse Zweden-Democraten, de partij die afgelopen weekend voor het eerst in het Zweedse parlement werd verkozen.

Karakter

Voor D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld zijn de formatiegesprekken tussen VVD en PVV een reden om te twijfelen aan het liberale karakter van de VVD. D66 zit in het in Europees Parlement in dezelfde liberale fractie als de VVD.

In 't Veld zegt in het NOS-debatprogramma Europa Praat dat VVD-Europarlementariër Hans van Baalen zich ernstig moet afvragen of hij nog wel thuishoort in de liberale fractie in het Europees Parlement.

'Niet van plan'

Van Baalen is nadrukkelijk niet van plan de liberale fractie te verlaten. Verder wil hij inhoudelijk op dit moment niet reageren op de kritiek van zijn fractiegenoot.

STER reclame