NOS NieuwsAangepast

Antwerpen in ban van Lange Wapper

Door correspondent Wessel de Jong

Antwerpen kijkt met grote spanning naar de Vlaamse regering, die nu bij elkaar zit om te besluiten over de zogeheten Lange Wapper. Dat is de brug die is ontworpen om de ringweg rond de Scheldestad te sluiten.

De voltooide ring moet het fileprobleem rond Antwerpen helpen oplossen. Nederlanders die onderweg zijn naar Frankrijk kennen de opstoppingen vlak over de grens maar al te goed.

Verdeeldheid

Het debat over de Lange Wapper duurt al zo'n vijftien jaar en zorgt voor grote verdeeldheid in de Vlaamse politiek. Het is de bedoeling dat de Vlaamse regering in de komende uren eindelijk de knoop doorhakt.

De Lange Wapper, blijft het een brug dus of wordt het een tunnel? Dat is nu de grote vraag. Tegen de gigantische brug, die de skyline van Antwerpen zou domineren, zijn verschillende actiegroepen in het geweer gekomen. De brug ligt volgens de actievoerders van 'Ademloos' en de 'Stratengeneraal' te dicht bij de stad.

Dokken

Volgens de tegenstanders is de Lange Wapper een grote bron van fijnstof, die hele wijken zal verstikken. Verder komt de brug over de oude dokken, ten noorden van het Antwerpse centrum, te liggen. Die dokken gelden als ideaal gebied voor stadsuitbreiding.

De Lange Wapper zou deze natuurlijke uitloper van de stad afsnijden. Een tunnel, verder weg gelegen van het centrum, wordt gezien als betere oplossing van het Antwerpse mobiliteitsprobleem.

Referendum

De actiegroepen wisten een jaar geleden een referendum af te dwingen. Een meerderheid van de Antwerpenaren keerde zich toen tegen de Lange Wapper, maar dat betekende niet dat er in plaats van de brug een tunnel zou komen.

Begin dit jaar kwam de Vlaamse minister-president Kris Peeters, een christen-democraat, met een 'dubbelbesluit'. Volgens dat besluit kan het sluitstuk in de Antwerpse ringweg een tunnel worden, mits die niet veel duurder uitvalt dan de brug. Ook moet de tunnel technisch haalbaar zijn en mag het graven ervan niet langer duren dan de constructie van de Lange Wapper.

Duurder

Inmiddels is duidelijk geworden dat de tunnel duurder is. De grote politieke vraag is nu: wat is té duur? Daar kan geen rekenmeester of architect antwoord op geven. Daar zal Peeters' regering antwoord op moeten geven.

De socialisten in de Vlaamse regering eisen een tunnel. De burgemeester van Antwerpen is een socialist en die "zullen ze dood moeten schieten" als de Lange Wapper er komt, zo vertelt een ingewijde.

De nationalisten in Peeters' regering willen de Lange Wapper wel. Ze vinden de extra kosten van de tunnel, zo'n 200 tot 400 miljoen euro, te hoog.

Compromis

Minister-president Peeters wil vooral zijn regering behouden. Hij zoekt naar een compromis waarbij niemand gezichtsverlies lijdt. Peeters zou neigen naar een tunnel, omdat hij de uitslag van het Antwerps referendum wil respecteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl