NOS NieuwsAangepast

Wisselende reacties op Miljoenennota

Op de vanmiddag gepresenteerde Miljoenennota is verdeeld gereageerd.

De werkgevers spreken van een verstandige begroting, onder meer door de verlaging van de winstbelasting.

Maar bijvoorbeeld FNV-voorzitter Jongerius spreekt van een "visieloos" stuk: er wordt gekort op het ambtenarenapparaat, terwijl niet is nagedacht over de vraag welke taken de overheid eigenlijk wil schrappen.

Kritiek

Ook de verpleeghuizen hebben kritiek: de tarieven verlagen en tegelijkertijd meer zorg verwachten, kan niet, is hun reactie op de plannen.

Volgens de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad gaan tienduizenden chronisch zieken en gehandicapten er volgend jaar "veel meer in koopkracht op achteruit dan de gemiddelde Nederlander". Afhankelijk van de persoonlijke situatie komt dat volgens de Raad neer op 0,4 tot 3,2 procent minder inkomen. "Vooral 65-plussers met een (onder)gemiddeld pensioen worden hard getroffen."

Dit is het effect van twee jaar geleden genomen maatregelen. Toen werd de aftrek voor bijzondere ziektekosten stapsgewijs afgeschaft.

'Erg jammer'

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam en ex-minister van WWI, noemt het "erg jammer" dat flink bezuinigd gaat worden op inburgering. Zijn Utrechtse collega Aleid Wolfsen (PvdA) omschreef de troonrede als "bijzonder onbevredigend" en "niet concreet."

Negatief zijn ook de gemeenten, die veel minder geld van het Rijk zullen krijgen. Daardoor kunnen ze hun taken, die wettelijk zijn vastgelegd, niet meer uitvoeren. "Eerlijk gezegd zijn de schaduwen een beetje vooruit geworpen, want het huidige voorstel belooft al niet veel goeds", zegt Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

"Er wordt 170 miljoen euro gekort op uitkeringen. Maar er zijn nu meer bijstandgerechtigden", zegt Jorritsma. "Die mensen moeten we gewoon uitbetalen. We kunnen daar niet op bezuinigen." Het Rijk schuift wettelijke taken door naar gemeenten zonder het benodigde geld te geven. Ook krijgen gemeenten niet de ruimte om zelf te bepalen hoe ze bezuinigen.

Milieu

Greenpeace en Milieudefensie verwijten het kabinet dat er niets wordt gedaan voor het milieu. Aan de andere kant is de Rai Vereniging blij dat de subsidies voor de aanschaf van schone auto's gehandhaafd blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl