NOS NieuwsAangepast

'Hier is kabinet-Rutte I zeer mee geholpen'

VVD-leider Rutte is te spreken over de begroting. Hij heeft demissionair premier Balkenende en vicepremier Rouvoet daarmee gecomplimenteerd. Rutte vindt dat ze hun verantwoordelijkheid hebben genomen door 3,2 miljard te bezuinigen.

Het is volgens Rutte het begin van een veel omvangrijker pakket. Volgens hem had het pakket ook de begroting voor 2011 van het eerste kabinet-Rutte kunnen zijn. "Hier is het kabinet-Rutte I zeer mee geholpen", zei de VVD-leider bij de NOS in een reactie op de Troonrede.

Noodzakelijk

Rutte waarschuwt er wel voor dat de geplande bezuinigingen van 18 miljard euro ondanks de aantrekkende economie noodzakelijk blijven. Hij wees erop dat de staatsschuld volgend jaar opnieuw met miljarden zal toenemen. "Je moet het monster van die staatsschuld onder controle krijgen", zei Rutte.

Hij wilde niet voorspellen hoe lang de onderhandelingen met CDA en PVV over een minderheidskabinet met gedoogsteun nog duren. Rutte benadrukte dat het allemaal "buitengewoon complex" is. "Het duurt echt wel even voor je daar uit bent", zei hij.

'Geen spek-en-bonen-Prinsjesdag'

Premier Balkenende vindt dat er ondanks de demissionaire status van zijn kabinet geen sprake is van een spek-en-bonen-Prinsjesdag. Hij vindt het vanzelfsprekend dat het kabinet een begin heeft gemaakt met de bezuinigingen. We zouden niet veel waard zijn geweest als we die bezuinigingen niet hadden ingevuld, zegt Balkenende.

Balkenende vindt dat het aan een nieuw kabinet is om de nu voorgestelde maatregelen al dan niet over te nemen. "Maar het lijkt me verstandig het wel te doen", zei hij.

Ook vond de premier het goed dat in de Troonrede uitgebreid is stilgestaan bij de militairen in Afghanistan. Koningin Beatrix roemde in de Troonrede de verdiensten van de Nederlandse militairen.

Kinderopvang

PvdA-leider Cohen was het met delen van de Troonrede eens, maar had ook forse kritiek. Zo noemt hij de bezuinigingen op de kinderopvang slecht. Als je wilt dat vrouwen aan het werk blijven en de arbeidsparticipatie toeneemt, is dit geen goede maatregel, zei Cohen.

Cohen zegt dat bij de oppositiepartijen wordt gekeken naar een tegenbegroting. Die kan gepresenteerd worden als het nieuwe kabinet haar begroting presenteert. De PvdA-leider vindt dat de onderhandelingen over een rechtse samenwerking "wel heel erg lang" duren.

'Weinig inspirerend'

Geert Wilders noemt de Troonrede "een weinig inspirerend verhaal". De PVV-leider betreurt het dat in de Troonrede niets is gezegd over het asiel- en integratiebeleid. Wilders zegt dat de burgers "snakken" naar een goed verhaal over die terreinen.

Wilders vindt dat mensen tolerant moeten zijn ten opzichte van mensen die dat zelf ook zijn. "Maar je moet juist hard zijn tegenover mensen die niet tolerant zijn of tegenover een kwaadaardige ideologie", zei hij.

Als de rechtse samenwerking tot stand komt, hoop ik dat de koningin volgende keer een betere tekst uitspreekt, voegde hij eraan toe.

'Dramatisch slechte keuze'

GroenLinks-leider Halsema noemde de beslissing van het demissionaire kabinet om te snijden in de kinderopvang "een dramatisch slechte keuze".

Volgens haar worden door de maatregel vooral gezinnen van leraren en politieagenten getroffen, terwijl die beroepsgroepen volgens haar ook al met loonmatiging te maken krijgen. Zij worden dubbel geraakt en dat is heel slecht, zei Halsema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl