NOS WielrennenAangepast

Terugblik op 65ste editie Vuelta

Vincenzo Nibali is winnaar geworden van de 65ste Ronde van Spanje.

De 26-jarige renner van Liquigas, wiens talent vorig jaar ontbolsterde in de Tour (zevende) en die in de jongste Giro derde werd, pakte in Spanje z'n eerste grote prijs.

Zijn zege, de eerste voor een Italiaan sinds Marco Giovanetti in 1990, kwam bepaald niet zonder slag of stoot tot stand. En pas na de bergetappe op de voorlaatste dag, waarin hij door Ezequiel Mosquera tot een uiterste krachtsinspanning werd gedwongen, kon hij opgelucht ademhalen.

Mosquera viel als verwacht aan in de rit naar Bola del Mundo (HC) in de hoop zijn 50 seconden achterstand goed te maken, maar Nibali versaagde niet.

Favorieten maken faam niet waar

Dat Mosquera zich als belangrijkste belager zou ontpoppen, lag niet in de lijn der verwachtingen.

Maar de op papier grote kanshebbers als Frank Schleck van Saxo Bank en Rabo-troef Denis Mentsjov gaven niet thuis en in de veertiende etappe gaf de in de leiderstrui gehulde Igor Anton op na een val. In de zeventiende rit viel ook Joaquim Rodríguez weg in de strijd om de eindzege na een bijzonder teleurstellende tijdrit over 46 kilometer.

Met de verrassend sterke Peter Velits kreeg Nibali er wel een troonpretendent bij, al deed de Slowaak niet echt mee toen er in rit negentien werd gestreden om de nalatenschap van Alejandro Valverde.

Spanje tevreden met acht ritzeges

Spanje zag een Italiaan met de zege aan de haal gaan, maar kon voldoening halen uit het feit dat Mosquera, die tweede werd, met zijn zege in de negentiende rit Spanje zijn achtste dagzege schonk.

Ook Velits belandde op het podium en dat was vooral te danken aan de race tegen de klok, waarin hij de onklopbaar geachte Fabian Cancellara voorbleef.

Drie van de vijf gestarte Nederlanders haalden Madrid. Niki Terpstra (Milram) werd 94ste, Sebastian Langeveld (Rabo) 116de en Michel Kreder (Garmin) 152ste. Theo Bos (Cervélo) gaf op na een val in de zestiende etappe (een tijdrit) en een dag later moest Laurens ten Dam na een val de strijd staken met een gebroken pols.

Cavendish verovert puntentrui

Mark Cavendish toonde zich opnieuw en onbetwist de snelste man en bleek bovendien de meest regelmatige sprinter te zijn. Dat leverde de puntentrui op.

De Brit werd in de Vuelta eerst nog afgetroefd door Jevgeni Goetarovitsj, Tyler Farrar en Alessandro Petacchi, maar maakte aan alle twijfel een eind door de twaalfde rit te winnen en daar nog twee zeges aan toe te voegen.

De bergtrui werd voor het derde jaar op rij een prooi voor David Moncoutié. De Fransman, al dertien jaar in dienst van Cofidis, won de achtste etappe maar kon Serafin Martinez pas een dag later (ook een bergetappe) uit de witblauwe trui rijden. In het vervolg hield de 35-jarige Moncoutié zijn belagers keurig op afstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl