De Duitse bondskanselier Merkel voelt niets voor een verbod op minaretten, zoals dat van kracht is in Zwitserland. In de krant Frankfurter Allgemeine zegt Merkel dat Duitsland verandert door de integratie van buitenlanders en dat moskeeën "meer en meer deel van het Duitse landschap zullen worden".

Merkel benadrukt dat immigranten dezelfde rechten en plichten hebben als iedereen en dus ook gebedshuizen mogen bouwen. Ze erkent wel dat er nog veel problemen zijn rond de integratie van moslims en moedigt iedereen aan "de tekortkomingen te benoemen".

De bondskanselier zegt dat mensen alleen maar kunnen integreren als ze meedoen aan taalcursussen, tolerant zijn en mensen met een ander geloof en andere gewoonten respecteren.

Sarrazin

Het Duitse integratiedebat werd drie weken geleden aangewakkerd door provocerende uitspraken van de omstreden politicus en bankier Thilo Sarrazin. Die publiceerde een boek waarin hij keihard oordeelt over het immigratie- en integratiebeleid van Duitsland, met name over het mislukken van de integratie van moslims.

Sarrazin stelde in het boek ook dat de enige economische functie van de Turken in Berlijn het verkopen van groente en fruit is en dat Duitsers mogelijk "vreemden in eigen land" zullen worden.

Ontslag

De Duitse centrale bank, waar Sarrazin bestuurslid was, wilde na de commotie van hem af. Gisteren heeft president Wulff Sarrazin officieel ontslagen.

Merkel had publiekelijk afstand genomen van de uitspraken van Sarrazin en zegt dat hij het moeilijker maakt om de integratieproblemen op te lossen.

STER reclame