NOS NieuwsAangepast

Paus vol schaamte over misbruik

Paus Benedictus heeft in Londen zijn 'diepe verdriet' uitgesproken over het misbruik van kinderen binnen de Rooms-Katholieke kerk. De paus deed zijn uitspraken zaterdagochtend, tijdens een mis in Westminster Abbey. Niet eerder heeft hij zich zo sterk over het misbruik uitgelaten.

Benedictus hoopt dat bestraffing de slachtoffers zal sterken en dat de kerk daardoor kan terugkeren naar de eeuwenoude plicht tot zorg en onderwijs voor jongeren.

Aan het begin van de avond leidde de paus een mis in het Londense Hyde Park. Religieuze toespraken zijn daar eigenlijk verboden, maar voor de paus werd een uitzondering gemaakt. Zo'n tachtigduizend gelovigen waren bij de mis aanwezig.

Arrestaties

Zaterdag was de derde dag van het pauselijke staatsbezoek aan Groot-Brittannië. Het programma ging onveranderd door, ondanks de arrestatie van zes mannen die mogelijk een aanslag wilden plegen.

Gisterochtend werden vijf verdachten opgepakt, gisteravond een zesde. Waar ze precies van verdacht worden is onduidelijk. Bij huiszoekingen zijn geen verdachte spullen gevonden en de mannen zijn nog niet in staat van beschuldiging gesteld.

Paus Benedictus reageerde naar verluid kalm op de arrestaties en zag geen reden om zijn programma aan te passen.

Conservatief

Tegenstanders hebben een grote demonstratie gepland tegen de conservatieve ideeën van de kerk over aids, homo's en vrouwenrechten. Ook zijn critici boos over de misbruikschandalen en op bisschop Williamson, die het bestaan van de gaskamers ontkent.

De betogers hebben bovendien bezwaren tegen de kosten die zijn gemoeid met het bezoek van de paus, een slordige twaalf miljoen pond. Volgens de betogers is de paus in de eerste plaats een religieuze leider en zou hij in die hoedanigheid moeten worden ontvangen. Doordat hij als staatshoofd van Vaticaanstad wordt ontvangen, valt het bezoek een stuk duurder uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl