NOS NieuwsAangepast

Saola gevonden in Laos

In een dorpje in Laos is een zeldzaam dier, de saola, opgedoken. De saola is een bijna mythisch zoogdier uit Azië. Geen enkele bioloog heeft het dier ooit in het wild gezien en er zijn maar een paar foto's die zijn bestaan bevestigen.

Voor biologen is het dan ook groot nieuws dat er een van is gevonden. Kees Moeliker, bioloog en conservator van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam: "Er komt weer een stukje informatie bij wat we nog niet weten over de biodiversiteit".

De saola ziet er uit als een forse geit van ongeveer anderhalve meter met de hoorns zoals een antilope. Ze zijn bruin met opvallende witte strepen op de kop. "Je zou zo'n dier eerder in Afrika verwachten", meent Moeliker.

Dood

Dit exemplaar werd in augustus tijdens de jacht gevangen. Doordat de prooi zo afwijkend was, namen de dorpelingen wat foto's en stuurden die naar de autoriteiten.

Het dier overleefde de reis naar het afgelegen dorp niet. "We weten niet wat het beest eet, dus het is maar net wat de mensen voor handen hadden", legt Moeliker uit. "We weten van z'n biologie nog niks, dus als je zo' n beest uit zijn natuur haalt en met een touw aan een boom vastbindt, dan gaat hij dood."

Soep

De 'Aziatische eenhoorn' werd in 1992 ontdekt in het gebergte tussen Laos en Vietnam. "Hij is destijds ontdekt bij iemand thuis in de keuken. Ze vonden de kop en hoorns die nog net niet in de soep waren gegaan."

Wetenschappers denken dat er hoogstens een paar honderd exemplaren van zijn. Volgens Moeliker komt dat waarschijnlijk omdat de saola nogal kieskeurig is over waar hij leeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl