NOS NieuwsAangepast

'Ik bepaal zelf wanneer ik m'n spaarloon uitgeef'

Vanaf vandaag komt het geblokkeerde spaarloon vrij. De detailhandel is enthousiast, want de bedoeling is dat de 3,8 miljoen werknemers die meedoen aan de regeling hun 4,8 miljard euro gaan terugpompen in de economie. Als het aan de NOS.nl-lezer ligt, valt dat nog te bezien.

De NOS vroeg wat u met uw spaarloon gaat doen. Veel mensen blijken het geld als extraatje te gebruiken. Soms voor iets leuks, zoals Arend Pottjegort die zijn 40-jarig huwelijk gaat vieren.

Ook gaan veel mensen het geld voor praktische zaken gebruiken. Annelies Jansen gaat "een nieuwe pc kopen". De familie Paardekooper probeert zoveel mogelijk winst uit het spaarloon te halen: "We sparen voor een nieuwe auto, dus iedere euro aan rente is dan mooi mee genomen".

Huizenmarkt

De hoop van minister De Jager, dat mensen hun spaarloon in gaan zetten om hun huis op te knappen, lijkt ook uit te komen. De familie Knoester gaat het geld "inzetten voor de opknap van de huurhuizen van onze kinderen". Roel Nabben gaat zijn woning isoleren. "Ons huis wordt middels spouwmuurisolatie extra geïsoleerd, en daar gebruiken we het spaarloon voor."

De minister maakte het recentelijk aantrekkelijker de eigen woning op te knappen door het btw op verbouwingen te verlagen van negentien naar zes procent.

Schulden

Verder gaan mensen met het spaarloon hun schulden aflossen. "Ik ga m'n geld in m'n betaalrekening stoppen om het roodstaan eindelijk eens weg te werken!", schrijft de een. "Geen schulden meer, daarna pas uitgeven heb ik hiervan geleerd..."

Een ander had nog een ziekenhuisrekening te vereffenen na een gebroken knie. "Van de kleine 1900 euro spaarloon die vrijkomt, gaat er 650 euro naar eigen risico ziektekosten en 200 euro naar eigen bijdrage ziekenhuis bed", rekent deze spaarder voor.

"Restant (1000 euro) gaat voorlopig naar spaarrekening. Gedeelte hiervan is bestemd voor eigen risico zorg in 2011, misschien nog een korte vakantie die in 2010 niet doorging."

Oppotten

Het ziet er niet naar uit dat minister De Jager zijn zin krijgt en consumenten het geld massaal gaan uitgeven. De meeste mensen die reageren, laten het geld staan. Arian van Westerhuis gaat het geld met zijn vrouw "lekker oppotten en niet uitgeven".

Sommigen laten het overschrijven naar een andere spaarrekening, maar dat is vaak niet voordeliger. Marcel van der Geest waarschuwt: "De rentevergoeding die wij op dit moment krijgen is hoger dan de huidige rente op een internetspaarrekening".

Ook Pauline Heijboer doet liever niets: "Ik wil er niet in box 3 ook nog belasting over betalen!"

Albert van Veldhuisen is niet van plan zijn geld op te nemen alleen omdat het kan. "Ik bepaal zelf wel wanneer ik m'n geld uitgeef. Dat hoeft Den Haag niet te doen. Ze bepalen al genoeg!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl