NOS Nieuws Politiek Aangepast

Forse bezuiniging op inburgering

Het kabinet gaat de komende jaren bijna tweederde van het budget voor de inburgering schrappen. Jaarlijks wordt daaraan zo'n half miljard besteed, maar volgens de demissionaire regering kan het in 2011 met 100 miljoen euro minder en kan de bezuiniging oplopen tot zo'n 340 miljoen in 2014.

Hoe de bezuiniging precies vorm krijgt, is nog niet bekend. De regering zal de plannen officieel pas volgende week bekendmaken, op Prinsjesdag, maar bronnen bevestigen tegen de NOS het bestaan ervan.

Bij de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV staat de inburgering hoog op de agenda. Het schrappen van een groot deel van het budget past in hun plannen.

Strenger

Sinds 2006 moeten immigranten die naar Nederland komen of er al wonen een inburgeringsexamen doen. Als ze dat na 3,5 jaar niet hebben gehaald, krijgen ze geen verblijfsvergunning en moeten ze een boete betalen.

Het kabinet wil minder geld in het proces steken omdat het inburgeringsbeleid niet werkt. Door de strengere wet worden er meer mensen opgeroepen om in te burgeren, maar de dwang die onderdeel uitmaakt van het beleid, blijkt niet goed te werken. Daarom grijpt dit kabinet nog in.

Het ligt voor de hand dat nieuwkomers straks een belangrijk deel van hun inburgering zelf moeten gaan betalen.

De bezuinigingen maken onderdeel uit van de 3,2 miljard euro die het kabinet-Balkenende nog wil doorvoeren voor er een nieuw kabinet aantreedt. Zo kan de begroting netjes worden overgedragen aan de nieuwe premier.

'Doodsteek'

PvdA, GroenLinks en SP zijn tegen de voorgenomen bezuiniging. Volgens PvdA-kamerlid Dijsselbloem betekent dit de doodsteek voor de inburgering. Hij wijst erop dat de meeste inburgeraars niet kunnen worden verplicht tot deelname, bijvoorbeeld omdat ze uit een ander EU-land komen of omdat ze al een Nederlands paspoort hebben.

Als die mensen de cursus zelf moeten betalen, haken ze volgens Dijsselbloem af. Hij vreest ook het ontslag van duizenden inburgeringsdocenten.

STER reclame