NOS NieuwsAangepast

EU: Roma-beleid Frankrijk is schande

Eurocommissaris Reding voor Justitie heeft de uitzetting van Roma-zigeuners uit Frankrijk "een schande" genoemd. Volgens Reding zijn de uitzettingen in strijd met Europese verdragen en moeten ze onmiddellijk worden gestopt.

De Europese Commissie bekijkt of daarvoor een procedure moet worden gestart, die uiteindelijk kan leiden tot een een gang naar het Europese Hof. De definitieve beslissing over het starten van zo'n procedure valt binnen twee weken.

Brief

Reding reageerde tijdens een persconferentie in Brussel op het uitlekken van een brief van de Franse minister van Binnenlandse Zaken, gisteren. Uit die brief blijkt dat het besluit om illegale Roma-kampementen te ontruimen in de eerste plaats tegen Roma als groep is gericht. De Franse regering heeft dat steeds ontkend. De Luxemburgse eurocommissaris noemt de tegenstrijdige uitlatingen "schokkend".

Zo'n duizend Roma zonder geldige verblijfspapieren zijn al door de Franse regering op vliegtuigen naar Roemenië en Bulgarije gezet. De uitzettingen kwam de Franse regering op veel kritiek te staan.

Mager

Het uitzetten van Roma in Frankrijk is ook in de Tweede Kamer ter sprake gekomen. Een aantal partijen vindt dat Nederland bij de Franse regering aan de bel moet trekken. Maar het kabinet wil eerst de uitkomsten van de Europese Commissie afwachten en komt pas daarna met een oordeel.

D66, GroenLinks en CDA vinden die houding te mager. "Eerst de feiten, dan het oordeel", zei minister Rouvoet, die minister Hirsch Ballin van Justitie verving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl