NOS NieuwsAangepast

Saudi's willen zestig miljard aan wapens VS

De VS gaat voor zestig miljard dollar aan wapentuig verkopen aan Saudi-Arabië. De landen zijn ook nog in gesprek over de levering van marinematerieel ter waarde van dertig miljard dollar.

Er worden 84 F15-gevechtsvliegtuigen door de Saudi's aangeschaft. Ook wil het land 178 gevechtshelikopters kopen, waaronder Apaches en Black Hawks.

Goedkeuring

De regering van president Obama zal het pakket ter goedkeuring voorleggen aan het Congres. Verwacht wordt dat de overeenkomst wordt goedgekeurd.

Het zou de grootste wapenleverantie in één verkoop ooit zijn. Saudi-Arabië is nu al de meest ontwikkelde militaire macht van de Golfstaten, maar kan wellicht als een van de rijkste landen ter wereld binnenkort beschikken over geavanceerd Amerikaans legermateriaal.

Bondgenoot

Tussen 2005 en 2009 kochten de Saudi's al voor ruim elf miljard dollar aan Amerikaanse wapens. Het was daarmee de grootste wapenafnemer van de VS.

Saudi-Arabië is een belangrijke en trouwe bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten. Het land werkte mee aan de Amerikaanse inval in Irak en stond Amerikaanse bases toe op zijn grondgebied.

Tegenwicht

De oppositie in het Amerikaans Congres stond in het verleden zeer kritisch tegenover wapenleveranties aan Saudi-Arabië. Het leveren van wapens aan Arabische landen lag gevoelig doordat het de militaire macht van Israël kon ondermijnen.

Het zwaartepunt van de bedreiging is echter verschoven naar Iran. Met de wapenleveranties wil Amerika tegenwicht bieden aan de toenemende militaire kracht van Iran in het Midden-Oosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl