NOS NieuwsAangepast

Man achter Flick-affaire overleden

Eberhard von Brauchitsch, de man achter de smeergeldaffaire die Duitsland begin jaren '80 op zijn grondvesten deed schudden, is overleden. Ook zijn vrouw Helga is dood gevonden.

Hun dochter liet later weten dat het echtpaar zelfmoord heeft gepleegd. Beiden waren al langere tijd ernstig ziek en "kozen voor de dood voordat hen die keuze door hun slechte gezondheid zou worden ontzegd".

"Mijn ouders kenden elkaar zeventig jaar, ze waren zestig jaar getrouwd en maakten hoogte- en dieptepunten mee. Ze wilden ook deze laatste weg samen begaan."

Belastingvoordeel

Na gewerkt te hebben bij Lufthansa en een uitgeverij kwam Von Brauchitsch begin jaren zeventig te werken bij het Flick-concern; de miljardair Flick kende hem nog van school.

Om belastingvoordelen te krijgen, deelde de grootindustrieel 26 miljoen mark uit onder politici en politieke partijen van links tot rechts.

Onder de politici waren de latere bondskanselier Kohl en de liberale minister Lambsdorff, die uiteindelijk moest aftreden vanwege de affaire. Brauchitsch kreeg een boete na ruim 200.000 euro en twee jaar voorwaardelijk.

Eberhard von Brauchitsch en zijn vrouw zijn 83 jaar geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl