NOS NieuwsAangepast

Die Freiheit: Duits broertje van de PVV

Door Gabriëlla Hendriks, Bureau Berlijn

Duitsland krijgt zijn eigen anti-islampartij: Die Freiheit. De partij zet zich in voor meer vrijheid en democratie en staat kritisch tegenover de islam. René Stadtkewitz is de oprichter van Die Freiheit. Hij zit in het Berlijnse stadsparlement.

Stadtkewitz werd afgelopen dinsdag uit de CDU-fractie gezet nadat hij Geert Wilders had uitgenodigd om in Berlijn te komen spreken. Al eerder verzette hij zich tegen de bouw van een moskee in Berlijn.

Medestanders

Stadtkewitz liep al langer met de plannen voor een eigen partij rond. Zijn uitsluiting uit de Duitse christen-democratische partij zette hem aan tot spoed. Vandaag gaf hij een in allerijl belegde persconferentie. Hij presenteerde ook zijn eerste twee medestanders, waaronder een oud-bestuurslid van de Piratenpartij.

De naam 'Die Freiheit' roept de associatie op met de Partij van de Vrijheid van Geert Wilders, maar volgens Stadtkewitz is er geen sprake van samenwerking. "Wilders zit nu in New York, hij weet niet eens van mijn plannen."

Wel wil Die Freiheit thema's bespreekbaar maken die ook Geert Wilders aansnijdt, zoals de islam. Volgens Stadtkewitz is dat door de politieke correctheid binnen de bestaande partijen niet mogelijk.

Politiek systeem

De oud-CDU'er ziet de islam als de oorzaak van de mislukte integratie. "De islam is niet alleen een religie, het is ook een politiek systeem. De islam is intolerant tegenover andersdenkenden."

Als voorbeeld noemt Stadtkewitz een jonge Turkse vrouw, die al vier jaar op de vlucht is voor haar familie omdat ze niet uitgehuwelijkt wilde worden. "Het is ook de schuld van Duitsland, dat haar familie niet de Duitse waarden bijbracht."

Jörg Haider

Die Freiheit wil rechts-extremisten buiten de deur houden. Nieuwelingen moeten een papier ondertekenen dat ze geen banden hebben met extremistische groeperingen. "Wij zijn een burgerlijke, liberale partij," aldus de nieuwe partijleider. Zo is de partij voor meer directe democratie en beter onderwijs.

Ook met het Vlaams Belang en de Oostenrijkse FPÖ van wijlen Jörg Haider wil het drietal niets van doen hebben. "Deze partijen hitsen religies tegen elkaar op en dat willen we niet."

Anders staat Stadtkewitz tegenover de PVV: "Sommige dingen hebben we met de PVV gemeen, op andere terreinen staan we dichter bij de FDP of de CDU."

Kiesdrempel

De deelstaatverkiezingen volgend jaar in Berlijn zijn de eerste proeve voor Die Freiheit. De belangrijkste horde is daarbij de kiesdrempel van vijf procent. Stadtkewitz denkt dat hij gemakkelijk kiezers kan vinden bij de ruim veertig procent van de Berlijners die de laatste verkiezingen niet naar de stembus gingen.

Eerst zal het drietal sponsoren voor de partij moeten vinden. Daarover is de oud-CDU'er laconiek: "Als wij niemand bereid vinden onze ideeën te sponsoren, trekken we ook geen stemmen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl